Crna kronika

Bilal Bosnić izašao iz zatvora i postao slobodan čovjek

Osuđenik Husein Bilal Bosnić jučer je pušten iz zatvora u Vojkovićima gdje je služio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud Bosne i Hercegovine

Direktor zatvora Siniša Perković rekao je da je Bosnić zatvor napustio u 9.00 sati.

“On je pušten nakon izvršenja cijele kazne, nije pušten na uvjetnu slobodu”, rekao  je Perković.

Bosniću je 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam, te organiziranja terorističkih grupa.

Njemu je prvostupanjska presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organiziranoj terorističkoj grupi u takozvanoj Islamskoj državi.

Bosnić je uhićen u rujnu 2014. godine u velikoj policijskoj akciji pod nazivom “Damask”

Uhićen je zajedno s dvadesetak pristalica. Svi su privedeni pod sumnjom da su bili članovi mreže koja je novačila mladiće iz BiH za sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku na strani terorističkih skupina poput takozvane Islamske države i Fronte al-Nusra.

Bosnićev odvjetnik Adil Lozo pojasnio je za portal “Avaz”, da se nakon izlaska iz zatvora čuo telefonom s Bosnićem te da mu je on kao branitelj savjetovao, zapravo zabranio, da daje izjave za medije te da se ne oglašava na bilo koji način. Zabranjeno davanje izjava  “Ja sam mu zabranio da daje izjave, on neće komunicirati s ljudima iz sredstava javnog informiranja iz razloga što dolazi do zbunjivanja javnosti.

Ono što vi objavite, ljudi često ne razumiju o čemu se radi, tako da se izaziva jedno stanje koje nije poželjno. Općenito i za javnost i za mog branjenika nije poželjno da daje izjave za medije. Ja ću obaviti s njim konzultacije i mislim da će to tako biti. Temelj za njegov krivični progon bilo je sudjelovanje u jednoj emisiji. Nije dobio dogovorena pitanja. Voditelj mu je postavljao druga pitanja i tako ga je uvukao u problem, od tada je krenula kampanja protiv njega. To se više neće dogoditi”, kazao je Lozo. 

Zadovoljan zatvorom  Bosnić je Lozi kazao da mu je bilo dobro u zatvoru u Vojkovićima. “Korektni su bili prema njemu. Sve je bilo na nivou. On je zadovoljan, osjeća se dobro. Mogao je u zatvoru obavljati svoje vjerske dužnosti. Što se tiče državnog zatvora sve je stavljeno na nivo i lijepo uređeno za razliku od Zenice”, kazao je odvjetnik.

Ranije je direktor zatvora u kojemu je Bosnić služio kaznu Siniša Perković rekao da je on izašao u petak u 9:00 sati te da se za vrijeme služenja kazne pristojno vladao. Perković je razjasnio da je Bosnić izdržao punu kaznu te da nije pušten uvjetno niti po nekom drugom osnovu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button