Domovina

Benčik o sramoti u Tinjanu: ‘I to se događa 33 godine nakon osamostaljenja države Hrvatske!’

I nakon 33 godine od povijesne Odluke Hrvatskog Sabora o samostalnosti i neovisnosti RH, općinske vlasti u Tinjanu onemogućavaju komemoraciju borcima za hrvatsku državotvornost. Piše to Lili Benčik na svom blogu Hrvatske pravice.

Od postavljanja spomenika Viktoru Kancijaniću na groblju u Tinjanu 2018., naglašavam na groblju, stranke IDS i SDP Istre žestoko se protive do dan danas održavanju komemoracija, koristeći pri tome metodologiju i argumente iz bogate agitprop riznice Komunističke partije Jugoslavije.

Degutantno je čitati njihove izjave u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Benčik: ‘U kojoj državi živi IDS-ovac Sandi Bančić?’

Citiram priopćenje IDS-a i zgražam se nad govorom mržnje, indoktrinacijom i lažima koje su izgovorili:

“Riječ je o čovjeku koji je sedamdesetih godina bio pripadnik paravojne postrojbe ‘Planinska lisica’ čiji je cilj bio teroristički čin velikih razmjera protiv civila”, rekao je Sandi Bančićpredsjednik Općinske podružnice IDS-a Tinjan.

Tipičan rječnik agitpropa iz 70-tih godina prošlog stoljeća uz nužnu napomenu da akcija nije bila uperena protiv civila, nego protiv vladajućih SFRJ. Niti jedan civil nije ubijen od strane 19 pripadnika skupine!

Inače ,mladi Viktor Kancijanić, kodnog imena Veli Jože, bio je pripadnik tzv. Bugojanske skupine, grupe hrvatskih domoljuba koja je ljeti 1972. naoružana ušla na teritorij Jugoslavije s ciljem dizanja ustanka koji bi srušio tu državu i uspostavio neovisnu hrvatsku državu. Spomenik su otkrili Nevio Šetić, pročelnik Družbe Braća hrvatskog zmaja i Boris Mofardin, član HDZ-a iz Kringe, a blagoslovio ga je mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru.

Viktor Kancijanić, hrvatski politički emigrant i protujugoslavenski ratnik, rođen 1945. u Peljakima kraj Tinjana. U Salzburgu se 1971. priključio Hrvatskom revolucionarnom bratstvu. Kao bivši student teologije, u skupini je imao na neki način i ulogu duhovnog vođe. Skupina je svojim nastupom željela potaknuti ustanak koji bio doveo do rušenja komunističke Titove države, odnosno do osamostaljenja Hrvatske. Viktor je ubijen 2. srpnja 1972. kraj Ramskog jezera u BiH.

“Viktor Kancijanić je autentični izdanak hrvatske narodne preporodne misli. Više je od simbolike da se ovo obilježje otvori dan uoči Dana hrvatske neovisnosti. Moderna hrvatska država je apoteoza nacionalnih ideala kojima je bio vjeran i svjedočio im hrvatski vitez i revolucionar Viktor Kancijanić”, rekao je na otkrivenju spomenika tadašnji saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Postavlja se pitanje u kojoj to državi IDS-ovac Sandi Bančić živi 2018.godine ?

Nepromijenjena retorika

Njihova retorika i retorika načelnika općine Tinjan u ovih 6 godina nisu se promijenile, osim što im je ipak doprlo do svijesti da u državi Hrvatskoj ne mogu zabranjivati komemoracije, ali se zato i nadalje služe različitim podmuklim i podzemnim metodama zastrašivanja, ucjenjivanja i onemogućavanja.

Ove 2024. godine očito su nečim ucijenili ili zastrašili lokalnog župnika Mladena Matiku, jer je odbio da se u crkvi održi misa zadušnica. Svake godine do sada u crkvi sv. Šimuna i sv. Jude Tadeja održavala se misa zadušnica, a ove godine župnik nije dopustio.

Odbiti održavanje mise zadušnice nije nimalo kršćanski od jednog svećenika. Crkva nije politička nego vjerska institucija.

Podsjećam na riječi Bl. Miroslava Bulešića.

“Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda, mi moramo biti dobri Samaritanci, koji tješimo, liječimo, pridižemo, zavijamo svaku ranu… Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže. I Hrvatu i Nijemcu i Talijanu.”

Stoga se Porečka i Pulska biskupija treba očitovati na takvo ponašanje župnika Mladena Matike, ali i upozoriti vladajuće da je nedopustivo podvrgavanje lokalnih svećenika stranačko-vladajućoj garnituri na vlasti.

Međutim, kako je Tinjan ipak u Republici Hrvatskoj, a ne u SFRJ, slobodni građani, domoljubi i vjernici održali su svečano komemoraciju i misu zadušnicu za Viktora Kancijanića i sve koji su svoje živote ugradili u temelje tisućljetne borbe hrvatskog naroda za svoju državu.

Misa zadušnica održana je kod Kapele Božanskog milosrđa u Mofardini. Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan uz suslavitelje vlč. u miru Dragutina Petrovića i vlč. Željka Zeca, župnika Župe Stari Pazin.

Izvor:Lili Bencik

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button