Ostali sportovi

Raspada li se regionalna liga? Hrvatski klubovi odbili igrati u bazenu koji nosi ime po ratnom zločincu!

Sada je problem preimenovanje obnovljenog bazena u Kotoru.

Nove su gradske vlasti ondje odlučile nazvati ga po pokojnom nekadašnjem crnogorskom vaterpolistu ratnom zločincu Zoranu Gopčeviću. Problem je samo u tomu što je ovaj 1991. godine, u doba dok su granate velikosrpske soldateske razarale cijelu Hrvatsku, pa tako i Dubrovnik, bio jedan od zapovjednika straže u zloglasnom Logor Morinj u Boki Kotorskoj, pišu Sportske novosti. 

Ondje su zatvarani i mučeni Hrvati, zarobljeni civili i hrvatski branitelji s dubrovačkog područja. Kroz logor Morinj je u najstrašnijim torturama prošlo 292 osoba, od koje su dvije osobe od posljedica ozljeda preminule. Četvorici osoba koji su ondje bili čuvari (Ivo GojnićŠpiro LučićIvo Menzalin Boro Gligić) kasnije je dosuđeno od dvije do četiri godine zatvora. Nije suđeno ratnom zločincu Zoranu Gopčeviću, niti se njegovo ime provlačilo po ikakvim službenim spisima, dokumentima, ali postoje svjedočenja da je bio zapovjednikom straže u tom konc-logoru.

“Gopčevićevo djelovanje osjetio sam na vlastitoj koži. Pustio bi njih tri, četiri, pet da me prebiju, a on bi gledao i uživao. I još bi me vrijeđao. “, rekao je bivši logoraš Zdenko Bulić za jedan crnogorski portal.

Reagirala je i hrvatska diplomacija. 

“Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose”, izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

U Kotoru djeluju dva kluba – Primorac i Cattaro – i oba igraju tu ligu. Primorac u Premier ligi, Cattaro u Regionalnoj drugoj ligi. Nakon preimenovanja bazena i reakcije države, pa i paralelno s njima, reagirali su i naši klubovi.

Prvo Jug, ali i svi ostali koji su se usuglasili, a po tom pitanju postoji i takva odluka Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, da hrvatski klubovi neće nastupati u bazenu u Kotoru koji nosi ime Zorana Gopčevića.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button