Povijest

Godišnjica pogibije heroja Marinka Bošnjaka

Ništa ne može zamesti trag onima što svjesno pristadoše da ih ne bude da bi nas bilo” zapis je sa spomen ploče na Gradskom groblju, postavljenoj u znak sjećanja na sve hrvatske branitelje poginule za obranu Kiseljaka.Jedan od njih je i Marinko Bošnjak od čije je pogibije danas navršeno 28 godina.

Na današnji dan, 15. lipnja 1993. godine, na lokalitetu “Kokoška” iznad Kiseljaka, u sukobu s muslimanskom Armijom BiH, poginuo je pukovnik Marinko Bošnjak. U trenutku pogibije imao je 28 godina. Iako vrlo mlad, Marinko Bošnjak je iza sebe imao bogat ratni put. Dragovoljno se uključio u obranu Republike Hrvatske kao pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi”, a izbijanjem sukoba u BiH 1992. godine hrvatski narod nastavio je braniti na jajačkom i travničkom bojištu, da bi život položio u rodnoj Lepeničkoj dolini na dužnosti dozapovjednika kiseljačke brigade HVO-a “Josip Ban Jelačić”. Njegova stručna pomoć, znanje i iskustvo utkani su ustroj postrojbi HVO-a u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici, a suborci ga pamte po hrabrosti, ali i ogromnom vojničkom iskustvu i znanju.

Iz brigade „Josip ban Jelačić” preustrojem vojnih postrojbi nastale su 94. pukovnija „Josip ban Jelačić” i 95. pukovnija koja je naziv dobila upravo po Marinku Bošnjaku.

Istog dana, 30-ak kilometara sjeverozapadno dogodio se pokolj u Busovačkim stajama na Busovačkoj planini. Ondje je humanitarni konvoj samarica s pratnjom, oko pedeset konja i vodiča, civila i vojnika iz svih krajeva Lašvanske doline naišao je na zasjedu. Konvoj je preko planinskih vrleti i bespuća Vranice išao u Sebešić, tadašnju logističku bazu Hrvatskog vijeća obrane i donosio u opkoljenu Lašvansku dolinu naoružanje, hranu i opremu za vojsku i građane. Armija BiH je iznenadnim napadom pješačkim naoružanjem, minobacačima i razornim eksplozivnim napravama napravila pravi pokolj. U njemu je stradalo 18, a prema nekim izvorima i 22 ljudi i više od dvadeset konja.

Nakon višesatne krvave borbe, u pomoć konvoju stigao je interventni vod Brigade “Nikola Šubić Zrinski” iz Busovače, a nešto poslije i jedna postrojba policije te su snage Armije BiH prinuđene na povlačenje. Ovim napadom muslimanskih snaga prekinuta je svaka veza Lašvanske doline s ostatkom svijeta sve do dolaska humanitarnog konvoja za Novu Bilu iz Hrvatske u prosincu 1993. godine.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button