Vijesti

(Video) Napad na Krim: Kijev demonstrira oružanu moć, rat se proširio i na Krim

Rat u Ukrajini traje već pet i pol mjeseci. Snažne eksplozije odjekivale su u utorak na dosad uglavnom mirnom Krimu – poluotoku na Crnom moru koji je Rusija anektirala 2014. U ovom napadu na rusku bazu jedna je osoba poginula i osam je ozlijeđeno. Kijev službeno ne spominje ovu akciju, a Moskva tvrdi da nije bilo napada, nego da je eksplodiralo uskladišteno oružje. 

Trenutak napada na bazu u Krimu

Anektirani Krim, oaza za odmor brojnim Rusima, do sada je bio pošteđen bombardiranja i artiljerijske borbe koje su pretrpjela druga područja istočne i južne Ukrajine. No jučerašnji događaji očito su prekretnica u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kijev je – iako izravno ne priznaje napad na rusku zračnu bazu – htio pokazati da njihova oružana moć raste iz dana u dan.

– Odmarali smo se u stanu, i bilo je vrlo tiho, jer vani je jako vruće. I u tom trenutku tutnjava, cijela zgrada se počela tresti, stakla na prozorima počela su pucati i padati po mojoj ženi. Iskreno rečeno, nisam znao što se događa, bio sam u panici. Uspjeli smo pobjeći u kupaonicu, a onda sam čuo niz eksplozija. Kada je sve prestalo pokupio sam dokumente i novac i pobjegao iz stana, rekao je stanovnik Krima Viktor Lesničenko, prenosi hrt.hr.

Svjedoci tvrde kako su čuli najmanje 12 eksplozija, no službeno priopćenje iz Moskve objašnjava kako se nije dogodio nikakav ukrajinski napad, kako je riječ o detoniranju uskladištenog ruskog streljiva u obližnjoj zračnoj bazi. Na događaje na okupiranom Krimu reagirao je i ukrajinski predsjednik. Nijednom riječju nije spomenuo upletenost ukrajinske vojske u eksplozije koje su potresle Krim.

Zelenski: Rat je počeo na Krimu i završit će na Krimu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je kako sukob s Rusijom neće prestati sve dok crnomorski poluotok Krim, koji je Moskva anektirala, ne bude oslobođen. 

– Krim je ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći. (…) Ruska agresija na Ukrajinu i rat protiv cijele slobodne Europe počeo je na Krimu i završit će na Krimu. I konačni rezultat bit će oslobađanje Krima od ruske okupacije. Nemoguće je u ovom trenutku reći kada će se to dogoditi, ali sve vodi prema tom konačnom cilju, rekao je.

Eksplozije na Krimu u napadu na vojnu bazu!

Kijev tvrdi da je ruska vojska izgubila najmanje 9 zrakoplova u eksploziji u bazi na Krimu (Video)

Zračne snage Ukrajine pretpostavljaju da je skladište zrakoplovnog oružja i desetak zrakoplova uništeno kao posljedice eksplozija sinoć u zračnoj bazi na poluotoku Krimu. Danas je glasnogovornik zapovjedništva zračnih snaga Jurij Ignat rekao je u eteru državne televiziji da je “Saki” vojna zračna baza na “ukrajinskom Krimu”, gdje su “okupatori”stacionirali Su-30SM, Su-24, Il-76 i druge zrakoplove, prenosi gepolitika.news.

“24/7, neprijateljska avijacija patrolira zračnim prostorom u blizini Ukrajine. Iako više ne lete do Zmijskog otoka, oni stalno patroliraju Crnim morem, mijenjajući samo zrakoplove i posade”, rekao je glasnogovornik Zračnih snaga ukrajinskih oružanih snaga. Općenito, postoji 5 zračnih baza na Krimu koje Ruska federacija može koristiti za polijetanje zrakoplova i lansiranje raketnih napada na Ukrajinu, a to predstavlja prijetnju, uz desetke zračnih luka u samoj Bjelorusiji i Rusiji, dodao je Ignat.

Slika: uništeni Su-24 u bazi na Krimu. Suhoj Su-24 je najnapredniji lovac-bombarder razvijen u bivšem Sovjetskom Savezu te se još uvijek koristi u zemljama nastalih raspadom SSSR-a i u inozemstvu / Foto: snimka zaslona YouTube

“Iz eksplozije koju smo vidjeli na snimci jasno je da je pogođeno skladište zrakoplovnog naoružanja. Jer detonacija je bila ozbiljna. A ako je tamo dodatno uništeno desetak zrakoplova, bit će to prava mala pobjeda”, rekao je glasnogovornik. zračnih snaga Ukrajine. Na dnu članka nalaze se dvije snimke. Prva, navodno, pokazuje razmjer štete s lica mjesta, dok druga snimka prikazuje eksplozije iz daljine.

Odvojeno, ukrajinske zračne snage su preko Facebooka objavile: “Minus devet okupatorskih zrakoplova”. Reporter njemačkog medija Bild, Julian Ropcke, rekao je da je ovaj incident postao najtragičniji u povijesti ruskih zračnih snaga.

https://www.youtube.com/watch?v=SWIk0CVLyXo

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vijesti.hrt.hrgeopolitika.news

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button