Domovina

VELIKI SKANDAL:MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA NE POŠTUJE PRAVOMOĆNU SUDSKU PRESUDU – KAKO JE TO UOPĆE MOGUĆE?

VELIKI SKANDAL: Hrabrom zviždaču Damiru Sabljaku iz Ministarstva vanjskih poslova zaštitari blokiraju ulaz u zgradu, na posao!

Dosad neviđeni skandal u Hrvatskoj – Damir Sabljak, hrabri zviždač i diplomat iz Ministarstva vanjskih poslova, koji je, zbog ukazivanja na korupciju u tom resoru, godinama proganjan od strane pravosuđa i resornog ministra Gordana Grlića Radmana, prošli je tjedan pravomoćnom presudom Upravnog suda vraćen na posao, da bi mu jučer zaštitari zabranili ulaz na radno mjesto. Dakle, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ne poštuje pravomoćnu presudu hrvatskog Upravnog suda. Kako je to moguće?

Zamislite ovu tragikomediju: Damir Sabljak je dobio pravomoćnu presudu o povratku na posao u MVEP gdje je i radio nekoliko dana da bi onda Damir Božić, koji zataškava kriminal, naredio da se unište njegove službene i već izrađene, nove isprave za pristup zgradi. Božić je i zaštitarima iz sigurnosnog sektora rekao da kroz vrata ne smiju puštati Sabljaka unatoč pravomoćnoj presudi suda. Žao mi je to jer je i ljudima iz sigurnosnog sektora jako neugodno provoditi totalitarne Božićeve zapovijedi. Sve to je odobrio i Grlić Radman, za kojeg je sud već pravomoćno utvrdio kako je kršio zakon kada je zbog prikrivanja kriminala udaljio Sabljaka iz službe.

Ali, ljudi, mislim da sva priča staje nakon jedne činjenice: hrvatski ministar vanjskih poslova direktno krši pravomoćnu presudu hrvatskog suda i odbija ju provesti. Ako to nije udar na pravni poredak RH – stvarno ne znamo što jest. Pokušavam zamisliti ovakvu situaciju u prethodnim vladama ili primjerice u Austriji, i mislim da bi bilo nemoguće da neki ministar odbija nalog suda. U najboljem slučaju bi takvo što trajalo 24 sata. Pa za ovu vladu je i Sanaderova vlada jako mala maca. Ovog, uistinu, nema ni u Sjevernoj Koreji. Zašto plaćamo sudove ako njihov pravorijek ministri krše kako im padne na pamet? Ovo je definitivno skandal zbog kojeg u ozbiljnijim državama vlade padaju kao kule od karata.

Kad u Republici Hrvatskoj, na hrvatskom sudu, zakažu ročište u vrijeme kada pred cijelim svijetom nastupa Hrvatska, jasno je kako su se neki nadali kako zbog toga novinari i javnost neće biti zainteresirani ali su se prevarili.Danas je, vjerovali ili ne – bila treća rasprava u petom ponovljenom postupku protiv Sabljaka. Dakle, pet godina se, kako tvrde aktivisti i predstavnici Transparency International Hrvatske, proganja Sabljaka – i to samo zato jer je ukazao na korupciju u vlastitim redovima!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button