Vjera

Uskoro kreće blagoslov kuća i obitelji. Evo što trebate znati o tome

Uoči blagdana ili na sam blagdan Sveta tri kralja poslije blagoslova vode dolazi svećenik zajedno sa ministrantima ili prakaraturom blagoslivljati kuće. Do osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća svećenik bi na vrhu unutarnje strane ulaznih vrata kredom napisao G + M + B (početna slova imena mudraca: Gašpar, Melkior, Baltazar) i broj nove godine.

U novije vrijeme svećenici na vrhu ulaznih vrata s unutarnje strane lijepe naljepnice s likovima Sveta tri kralja ispod kojih je natpis istovjetan prijašnjemu pisanom kredom. Blagoslov kuća kod kajkavaca poznat je pod nazivom križec. Stari je običaj da se za ovu prigodu priprema dar za župnika.

Taj se dar u Lici, na primjer, nazivao podil, a u Rami pobir. Dar Župniku činili su pršut, suho meso, grah, žito, vino, rakija i novci.

U Splitu je narod svećenika darivao pinezima koje su ubacivali u stanjadicu jer svećenicima nije prikladno primiti dare na dlan, pa je puštao da se pinezi smoče u krštenu vodu. Ako bi župniku bilo potrebno što popraviti u kući župljani su se dobrovoljno javljali.

Portal Bitno.net navodi nekoliko stvari koje bi svi trebali znati o ovom lijepom običaju.

1. Naziv

Dok je nekada naglasak bio na blagoslovu kuće (prostora), današnji obrednik govori o “godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima”. Ova promjena proizlazi iz želje da se izbjegne magijski prizvuk blagoslova i naglasi važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji i u prvi plan stavi njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. Blagoslov samog prostora time naravno nije izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

2. Trajanje

U našim krajevima blagoslov obitelji i njihovih domova započinje uglavnom na blagdan sv. Stjepana i traje do kraja božićnog vremena tj. do Nedjelje krštenja Gospodinova. Iznimka su naravno veće župe u kojima župnik tijekom božićnoga vremena ne stigne pohoditi sve obitelji, pa blagoslov zna potrajati i duže. U posebnim prilikama blagoslov je moguće organizirati i tijekom godine.

3. Smisao

Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Po blagoslovnoj molitvi “zaziva se Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.” Djelotvornost blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Isusu Kristu koji uvijek poziva da svoj život provodimo u njegovu Duhu.

4. Kako se pripremiti za blagoslov?

Na prvome mjestu treba naglasiti kako je dobro da svi članovi obitelji budu na okupu i kao prava “Crkva u malom” zajedničkom molitvom posvjedoče i obnove svoju vjeru. Osim ove temeljne pretpostavke, dobro je spomenuti kako bi se na obiteljskom stolu trebali naći Sveto pismo (barem Novi zavjet), blagoslovljena voda, svijeća i raspelo.

5. Novčani dar

Vrijeme blagoslova vrlo često je i vrijeme rasprava i prijepora oko novca koji bi trebalo dati svećeniku. Nažalost, u današnjem svijetu u kojem je glavna vrijednost postao novac i blagoslov obitelji sve se češće veže uz novce, a gubi se njegov temeljni smisao.

Ne ulazeći različite pristupe župnika istaknimo kako se Božji blagoslov ne može kupiti ili platiti, te ne smije biti uskraćen onome tko ga zatraži – imao on novaca ili ne. Također, dobro je prisjetiti se kako se novčani dar mjeri po veličini srca, a ne po broju nula na novčanici. Dakle, svatko daje onoliko koliko može.

Spomenimo kako je u mnogim župama običaj da se prigodom blagoslova daje dar za Crkvu (obvezni godišnji doprinos župljana ili lukno) koji ide u župnu blagajnu iz koje se financira život i rad župe – naknada za župnika i plaća zaposlenih u župi, različiti radovi, režije i drugi tekući troškovi. Visinu ovog dara određuje župnik u suradnji s Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem, no on ne obvezuje one koji ne mogu dati toliki doprinos.

Ovaj dar nije uvjet za primanje blagoslova doma i obitelji. Blagoslov domova ne vrši se zbog novaca, niti da bi se skupio novac, nego se ta praksa ustalila s obzirom da je na taj način najlakše izvršiti svoju vjerničku obvezu doprinosa za svoju župnu crkvenu zajednicu (peta crkvena zapovijed). Oni koji imaju mogućnost doprinijeti potrebama župne crkvene zajednice, trebaju to učiniti u okviru svojih mogućnosti.

6. Što znače slova C+M+B?

Kao uspomenu na blagoslov svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz slikoviti simbol ili sliku, te godinu blagoslova, nalaze i tri slova: C + M + B. U nekim pak krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale. Koje je njihovo značenje?

Prema jednom tumačenju ova tri slova (u ‘našoj’ verziji: G+M+B) označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara. Ipak, ovo tumačenje nije jedino! Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice:

= Christus
= mansionem
= benedicat

Ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!

Svakako, lijepi običaj ispisivanja slova ili lijepljenja naljepnice, znak je da je dotična obitelj primila božićni blagoslov.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button