Domovina

Tomašević prekršio predizborno obećanje i imenovao članove Holdinga bez javnog natječaja

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević čelnik ekstremno lijeve Možemo ustvrdio je u utorak: “Dobili smo mandat da rješavamo probleme i to je bilo po nama najodgovornije u ovoj situaciji”, , javlja HRT. Sve ovo Tomašević je rekao da bi opravdao odluku o imenovanju dijela novih članova Uprave i Nadzornog odbora zagrebačkog Holdinga bez javnog natječaja

Skupština zagrebačkoga Holdinga, koju čine Tomašević i njegovi zamjenici, jučer je na sjednici razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog Holdinga te za predsjednicu Nadzornoga odbora imenovala Suzanu Brenko i članove odbora Ratka Bajakića i Damira Topića, priopćio je Ured zagrebačkoga gradonačelnika. Imenovan je i djelomični sastav Uprave Holdinga od dva člana – predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Uprave Ante Samodol.

Novinari su Tomaševića danas pitali je li time prekršio svoje predizborno obećanje da će za sve pozicije raditi javne natječaje.

“U situaciji gdje vas zatekne izvješće koje je bilo nedavno objavljeno, s 305 milijuna kuna gubitaka, zapravo smo imali dvije opcije. Ili ostaviti staru Upravu, koja očito nije stavila stvar pod kontrolu, ili razriješiti staru Upravu i ostaviti Holding bez Uprave nekoliko mjeseci, koliko bi trajao javni natječaj.

U toj situaciji odlučili smo se da je najodgovornije rješenje imenovati minimalni broj članova Uprave, dvoje, isto tako minimalni broj članova Nadzornog odbora, kako bi se odmah počelo uvoditi red, kako bi se odmah počelo s pripremom za restrukturiranje, refinanciranje duga i tako dalje, a raspisati javni natječaj za preostala tri člana Uprave i preostale članove Nadzornog odbora”, rekao je Tomašević odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom o obnovi nakon potresa.

Rekao je da su pravi uvid u stanje dobili tek nedavno. Dodao je da su Holding i Grad Zagreb sustav spojenih posuda – sve financijski loše u Holdingu direktno loše utječe na Grad, i obrnuto.

“U tom smislu jednostavno smo zaključili da moramo brzo djelovati i povukli smo potez koji smo povukli. Dobili smo mandat da rješavamo probleme i to je bilo po nama najodgovornije u ovoj situaciji”, tvrdi Tomašević.

Dodao je da je ovo bila nužna mjera u ovoj situaciji, a na novinarsko pitanje hoće li biti još takvih izravnih imenovanja, odgovorio je:

“Ako će biti neka hitna situacija u nekim gradskim poduzećima, da. Ali to će biti itekako iznimke”, rekao je Tomašević.

Kad je riječ o suradnji i podjeli vlasti sa SDP-om, rekao je kako se dogovaraju fine nijanse. Očekuje da bi do srijede mogli imati sva stranačka tijela, tako da bi tada javnosti trebali predstaviti sadržaj sporazuma, te u četvrtak konstituirati Skupštinu.

Što je Tomašević pričao prije izbora?

Čak i prije pobjede na lokalnim izborima Tomislav Tomašević poručio je da očekuje mandate čelnika gradskih poduzeća na raspolaganje.

Na pitanje kako mu građani mogu vjerovati, rekao je: “Pozivam jednu osobu u gradu kojoj sam bilo što obećao nakon izbora. U tom smislu javni natječaj će biti javni natječaj. Želimo iskoristiti potencijale i da se jave najsposobniji i najstručniji.”

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button