Vijesti

Tanner: “Nije pitanje hoće li nestati struje u EU-u, nego kada”

Austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner izjavila je da je vjerojatnost nestanka struje u dijelovima Europske unije u bliskoj budućnosti vrlo velika.

Moramo se pripremiti za nestanke struje u Austriji i Europi – upozorila je Tanner. Ministrica Klaudia Tanner u intervjuu za njemački dnevni list Welt otkrila je da očekuje kako će uskoro doći do velikih prekida opskrbe strujom na području Europske unije, prenosi dnevnik.ba. 

Hakerski napadi

Pitanje nije hoće li, pitanje je kada će do toga doći – rekla je Tanner. Naglasila je da je rizik od širokog nestanka struje značajno porastao zbog rata u Ukrajini. Za Putina su hakerski napadi na zapadnu opskrbu električnom energijom sredstvo hibridnog ratovanja. Ne bismo se trebali pretvarati da je to samo teorija. Moramo se pripremiti za nestanke struje u Austriji i Europi – poručila je Tanner.

Sigurnosni otoci

Navela je da bi se trećina austrijskog stanovništva mogla naći u situacijama da živi bez struje i do četiri dana. Vojska zbog toga do 2025. godine želi postaviti ukupno 100 samodostatnih vojarni koje same sebe mogu opskrbljivati dva tjedna. Osim toga, trebali bi postojati takozvani sigurnosni otoci, koji u hitnim slučajevima mogu biti kontaktne točke za civilne pomagače i službenike za provođenje zakona – rekla je austrijska ministrica.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button