Domovina

SVINJSKA KUGA – NOVA DEVASTACIJA I UNIŠTAVANJE SLAVONIJE !!

Je li je ova svinjska bolest produkt uvozničkog lobija? Svjedoci smo da se zadnjih 15-ak dana, u Slavoniji (županija Vukovarsko-srijemska), pojavila bolest svinja tzv. “svinjska ili afrička kuga”‼️

Nažalost ova pošast pokazala je ponovo nebrigu i neorganiziranost vladajućih kako na županijskoj razini (HDZ, SUVERENISTI, SDSS, HSU, nezavisni T. Panenić i dr.)! tako i na državnoj razini‼️

Puno je problema u kojima se proizvođaći svinja nalaze, ova pošast pokazala je kako lošu vlast imamo, stoga ću navesti naj bitnije:

▪︎ veterinari su neorganizirani, neopremljeni i nedovoljno stručni, te smo svjedoci da su i oni u nekoliko slučajeva svojom nemarnošću i neopremljenosti, odnosno nedovoljno stručnošću, prenijeli svinjsku kugu sa jednog gospodarstva na drugo, (imena poznata uredniku teksta: Nikoli Kajkić)

▪︎ pravo na odštetu za ubijene ili uginule svinje stječe isključivo onaj koji poštuje sve zakonske i izvan zakonske regulative (vođenje brojnih nepotrebnih i nelogičnih birokratskih evidencija, uz propisane razna nepotrebne mjere opreza koje se pokazalo ne daju rezultat i dr.), treba naglasiti da većina stradalih proizvođaća svinja, su isključivo mala gospodarstva do 10-15 svinja, te se njima ne isplati imati ovakvu birokraciju i papirologiju, (koja je nepptrebna i nedonosi ničemu), a što je bitno iz razloga da većina proizvođaća svinja, nakon uginuća ili eutanazije svinja neće biti obeštećeno‼️

▪︎ strogi propisi i pravila nalažu da proizvođaći svinja nakon otkrivanja “svinjske kuge” u njihovom “toru”, neće moći nabavljati i uzgajati svinje određen vremenaki period (od 6-12 mjeseci), pri tome ih država ne pita od čega i kako će živjeti‼️

▪︎ ono najbitnije, svi oni proizvođači svinja koji zadovolje brojne birokratske papirologije, i koji steknu pravo na odštetu od države dobit će odštetu od samo 6,00 kuna po kilogramu svinja, iako se zna da je tržišna cijena između 15-18 kuna!

Pored toga nitko ne zna u kojem roku će se isplatiti odšteta onima koji ispune sve birokratske uvjete? Kao niti da postoji plan nakon što bolest prođe za oporavak proizvođačima u kontekstu nabavke mladih svinja (tzv. nazimadi).

Statistički pokazatelji (izvor: agro klub), govore da je u 2022 godini, Klanje svinja u padu za 5,5%, odnosno zaklano je oko 66.700 grla manje nego 2021 godine!
Odnosno zaklano je 1.558.383 svinja što u prijenosu iznosi 112.232 tona.
Najveci pad zabilježen je u slavonskim županijama.

Projekcije govore da ce zbog ove opake bolesti Afričke “svinjske” gripe, pad proizvodnje u 2023. godini u Slavoniji (konkretno u Vukovarsko srijemskoj zupaniji pasti za 61-65%), i da ce proizvođači svinja pretrpjeti enormne gubitke zbog neodgovornosti i nespremnosti lokalne (županijske) i državne (ministarstvo poljoprivrede) vlasti.

Poslovica o vlasti kaže:

Za stado, razumije se, nije dobro ako mu je pastir ovca. – Johan Volfgang Gete

Izvor: Nikola Kajkić

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button