Zanimljivosti

Što zapravo sadrže krumpirići u McDonald’su?

Bez kemijskih laboratorija i proizvođača ‘prirodnih’ aroma proizvođači brze hrane nikad ne bi postigli specifični okus svoje hrane. Osim ako bi koristili prave namirnice, a to im je često preskupo.

Okus pomfrita imao je značajnu ulogu u uspjehu McDonald’sa jer je prodaja pomfrita profitabilnija od prodaje hamburgera.

Evo koji su sastojci čuvenih krumpirića u najpoznatijem lancu brze prehrane!

Ako ste se ikada hranili u najpoznatijem lancu brze prehrane McDonald’su, a sigurno jeste, teško da ste mogli izbjeći “pommes frittes” u bilo kojoj kombinaciji. No jeste li se ikada pitali koja je tajna njegova uspjeha? Wired otkriva sastojke i proces pripreme čuvenih krumpirića:

Krumpiri
Krumpiri koji se koriste u McDonald’s često su “Russet Burbank” sorte, imaju lijep ovalni oblik i sadrže pravilan omjer škroba i šećera. Za svaki slučaj, nakon rezanja komadići krumpira se blanširaju kako bi se uklonio višak šećera.

Natrijev kiseli pirofosfat
Ovo je specijalna “sol” pomaže kako bi krumpirići zadržali finu boju.

Biljno ulje
Iako su nekada davno krumpirići bili prženi u goveđem loju, potražnja za manje zasićenim mastima dovela je do toga da McDonalds početkom 90-ih počne koristiti biljno ulje. Kombinacija tri vrste biljnoga ulja praktički je zamijenilo prirodni okus govedine (kanola, sojino ulje i hidrogenizirano sojino ulje).

Postupak prženja u biljnom ulju odvija se dva puta – prvo u tvornici, a zatim u McDonalds restoranima. Prilikom drugog prženja dodaje se i kukuruzno ulje i posebni aditiv TBHQ.

Dekstroza
Kada se krumpirići umoče u kukuruznu šećernu otopinu, ponovno se dobiju sastojci koji su uklonjeni blanširanjem. Rezultat je homogeni vanjski sloj i ravnomjerno karameliziranje.

Sol
Nakon prženja, krumpirići se odmah posole kako bi vruće ulje apsorbiralo sol. Još vam samo nedostaje kečap.

Hmmmm fino, no je li zdravo?

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button