Vijesti

Putin: Čovječanstvo ima dvije opcije, a Zapad igra smrtonosnu igru

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se javnosti. Za sve je opet optužio Zapad te istaknuo da svijet sada ima dvije opcije, kaže – ili ćemo nastaviti gomilati probleme ili ćemo početi sa suradnjom koja nas vodi prema zajedničkoj budućnosti. Istodobno, rat u Ukrajini i dalje bjesni. Također se osvrnuo i na bivšu premijerku Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss, kako je ‘malo poludjela’, misleći na njezinu otvorenost prema korištenju nuklearnog oružja ako bude potrebno.

Sudjelujući u raspravi debatnog kluba Valdai u Moskvi u kojoj je rekao da se svijet suočava s najopasnijim desetljećem od Drugog svjetskog rata jer zapadne elite svim silama nastoje spriječiti neizbježan raspad globalne dominacije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, Putin je optužio zapad da igra “opasnu, krvavu i prljavu” geopolitičku igru sijući kaos po svijetu.

“Borite se za svoje plaće”, odgovorio je Putin na pitanje što bi poručio običnim građanima te je istaknuo “I ne vjerujte da vam je Rusija neprijatelj”.

Rusija nikada nije bila “zlonamjerna” prema Europi i Sjedinjenim Državama, kazao je.

Ruski predsjednik u svojim je kritikama zapadnih zemalja rekao da će zapad u konačnici morati razgovarati s Rusijom i drugim silama o budućnosti svijeta.

Optužio je zapadne čelnike da su počinili velike pogreške koje su dovele do ekonomske i energetske krize.

Rusija je bila najveći dobavljač plina za Europu koja je Rusiju zbog agresije na Ukrajinu kaznila nizom paketa sankcija. Europa se zbog toga okrenula alternativnim izvorima i dobavljačima, a Rusija nove kupce traži na istoku.

Rusija će dopustiti svojim partnerima u Aziji da joj pomognu razviti široku energetsku mrežu, rekao je Putin. S time u vezi hvalio je sjajne odnose Moskve i Pekinga, rekao da će utjecaj Indije u međunarodnim odnosima rasti i najavio da predlaže ulazak Saudijske Arabije u BRICS (skupina brzo rastućih gospodarstava Brazil, Rusija Indija, Kina i Južna Afrika).

Slika: “Povijesno razdoblje dominacije zapada u međunarodnim odnosima bliži se kraju”, rekao je Putin. “Na povijesnom smo raskrižju: pred nama je vjerojatno najopasnije, nepredvidivo i istovremeno najvažnije desetljeće od Drugog svjetskog rata”, dodao je na konferenciji Valdai Discussion Club.

Moskva spremna za pregovore

Ruski predsjednik rekao je da je Moskva spremna razgovarati o okončanju sukoba u Ukrajini, ali Kijev nije spreman sjesti za pregovarački stol.

“Ne radi se tu o nama, mi smo spremni za pregovore. No lideri u Kijevu odlučili su da neće nastaviti pregovarati s Rusijom”, rekao je.

“Vrlo je lako riješiti problem samo ako Washington dade znak Kijevu da promijeni stajalište i riješi problem mirno”, poručio je Putin.

Ukrajinsko i rusko izaslanstvo prekinuli su razgovore nakon dva pokušaja u prvim tjednima sukobima, a predsjednik Volodimir Zelenskij izrijekom je isključio pregovore s Putinom

Putinov govor nije ništa novo reagirala je Bijela kuća u četvrtak.

Putinove riječi ne pokazuju nikakvu promjenu u strateškim ciljevima, a to uključuje i Ukrajinu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre. No, istaknuo je da Rusija ne smatra zapad neprijateljem Rusije, unatoč trenutnoj fazi sukobljavanja.

Upitan o mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, Putin je rekao da će opasnost od upotrebe atomskog oružja postojati sve dok to naoružanje postoji.

You Tube: U primjedbama iznesenim u Valdai Clubu, prokremaljskom thinktanku za vanjsku politiku, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je bivša premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss ‘malo poludjela’, misleći na njezinu otvorenost prema korištenju nuklearnog oružja ako bude potrebno . ‘Kako možete govoriti takve stvari u javnosti / Izvor YouTube.

Xi je prijatelj, Erdogan također

Kineski predsjednik Xi Jinping je “blizak prijatelj”, rekao je Putin i ocijenio da su odnosi s Kinom na “dosad najvišoj razini”.

Riječi hvale imao je i za svog turskog kolegu po dužnosti Recepa Tayyipa Erdogana kojega je nazvao “snažnim vođom” koji uvijek brani “turske interese”.

Erdogan nije uvijek “lagani partner” za pregovore, no Turska je uvijek bila “pouzdana” i spremna postići sporazume, rekao je.

Erdogan je odigrao ključnu ulogu u pregovorima Kijeva i Moske od početka sukoba jer je uspio posredovati u postizanju sporazuma o izvozu žita iz crnomorskih luka te je pomogao u pregovorima o razmjeni ratnih zarobljenika. To su jedini uspješni dogovori od početka ruske agresije krajem veljače.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vijesti.hrt.hrn1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button