Domovina

Oreščanin:Okrivljavanje poduzetnika od strane Vlade za neprocijepljenost je totalno suluda.

Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika, osvrčući se još jednom na prst koji se iz Vlade upire na poduzetnike zbog necijepljenosti navodi:

Moram priznati da koliko god sam bio neugodno iznenađen najavom premijera da će kod odobravanja potpora diskriminirati poduzetnike i zaposlenike u privatnom sektoru koji nisu cijepljeni, drago mi je vidjeti da su se osim UGP-a u obranu osnovnih ljudskih prava uključile i oporbene stranke, sindikati, mediji, pravni stručnjaci i mnogi drugi.

U nastavku Oreščanin kaže:

“Mislim da je sporna činjenica da se radi o poduzetnicima koji su već kažnjeni činjenicom da je njihova djelatnost na neki način ograničena i de facto njima sada stavljati ovakav jedan teret da oni budu ti koji će organizirati da im se radnici cijepe i da o tome ovise njihove potpore je nešto što može biti provedivo samo ako oni imaju instrumente da na neki način na to utječu. Oni nemaju instrumente da narede radnicima da se cijepe, to je slobodna volja svakog pojedinca, radi se o osobnom pravu toga radnika, a s druge strane mislim da bi odgovor otkazom u tom slučaju vjerojatno bio i protuustavan i protuzakonit, a svakako i prebrutalan za poslodavce koji u nekim sektorima imaju manjak radnika”, rekao je prof Viktor Gotovac.

Okrivljavanje poduzetnika od strane Vlade i izmišljanje navodne krivnje poduzetnika za neprocijepljenost je totalno suluda. Naime poduzetnika u Hrvatskoj ima oko 200 tisuća (vlasnika poduzeća i obrta) što čini oko 6% odraslog stanovništva. Istovremeno umirovljenika ima 1,1 milijun, zaposlenih u javnom sektoru 400 tisuća a onih koji uopće nisu na tržištu rada i nezaposlenih ima oko 500 tisuća – to su puno veće grupe građana koje znatnije utječu na procijepljenost. Otkud onda takav napad Vlade na poduzetnike? Vjerojatno zato što ne šutimo kao većina ostalih i borimo se za prava svih građana.

Republika Hrvatska direktno već godinama financira oko 1,7 milijuna građana – 1,1 milijun umirovljenika, 400 tisuća zaposlenih u javnom sektoru, 125 tisuća nezaposlenih na HZZ-u i 75 tisuća korisnika socijalne skrbi – to je 55% odraslog stanovništva Hrvatske. Većina tih sredstava dolazi upravo iz privatnog sektora, a ostatak dolazi iz potrošnje i zaduživanja. Ipak, u ovoj situaciji država se represijom ne obraća većini od 55% koji svoja mjesečna primanja dobivaju iz državne kasice, nego prema manjini od 6% koji stvaraju vrijednost koja tu kasicu puni. Ako to nije diskriminacija, što onda jest diskriminacija?

Zanimljivo je i kako Vlada mijenja diskurs odnosa prema UGP-u. Kada im naš utjecaj na javnost i mišljenje građana ne odgovara, onda smo “minorna udruga” i “manjina”. Kada pak treba naći krivca za neprocijepljenost, onda su to UGP i poduzetnici općenito!.

Nikada neću nikome od svojih kolega bilo što uvjetovati cijepljenjem, niti ću ikoga tražiti da se cijepi ili dozvoliti da bilo tko bude diskriminiran ili da mu budu ugrožena ljudska i ustavna prava. Ugrožavanjem tuđeg prava na izbor, istovremeno ugrožavam i svoje. navodi Oreščanin.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button