Izbor uredništva

“Nemaš se kamo sakriti: Edward Snowden, NSA i američka država nadzora”

Tko nije čitao knjigu američkog novinara Glenna Greenwalda “Nemaš se kamo sakriti: Edward Snowden, NSA i američka država nadzora” (Profil, 2014.), teško može razumjeti obavještajnu pozadinu i zastrašujuću moć američke “deep state”.

Potkraj 2012. godine američki novinar i borac za ljudska prava Glenn Greenwald počeo je dobivati neobične poruke njemu nepoznate osobe koja mu je rekla da bi voljela s njim stupiti u kontakt, ali uz pomoć jednog šifriranog sustava tako da nitko njihovu korespondenciju neće moći čitati. Od nje je Greenwald saznao da bi ta osoba trebala pomoć od njega da u londonskom dnevnom listu “Guardian”, za koji je Greenwald tada radio, objavi neke izuzetno osjetljive dokumente.

U početku mu se ta osoba nije željela predstaviti, no potom je dogovoren sastanak u Hong Kongu gdje je upoznao mladog Amerikanca Edwarda Snowdena, dotadašnjeg službenika američkih obavještajnih službi koji je posjedovao gotovo tri milijuna supertajnih američkih dokumenata o operacijama američke elektronske obavještajne agencije NSA. Iz tih je dokumenata bilo vidljivo da NSA može prisluškivati svaku osobu na svijetu ili kontrolirati njezinu internetsku komunikaciju, da u tome ima pomoć vodećih američkih telekomunikacijskih i internetskih kompanija, te da ona intenzivno prisluškuje i špijunira vodeće svjetske političare ali i ogroman broj Amerikanaca, iako to po američkim zakonima ne bi smjela.

Greenwald je o onome što mu je Snowden otkrio objavio u lipnju 2013. godine u “Guardianu” niz članaka a neka otkrića o tome objavio je i “Washington Post”. Bila je to ogromna senzacija, o otkriću su se raspisali mediji diljem svijeta, a mnogi su bili zabrinuti intenzitetom i širinom elektronske špijunske aktivnosti koje su američke vlasti pokušale zanijekati, demantirati, ili umanjiti njihov značaj. Protiv Snowdena pokrenut je pravosudni postupak pa se on – da se spasi zatvora – sklonio u Moskvu, a sudski postupak je prijetio i Greenglassu ali ga je štitila njegova novinarska profesija.

O onome kako je došao do ovog velikog otkrića, što to otkriće znači Greenwald je ne samo intenzivno pisao u “Guardianu” nego je napisao i knjigu “Nemaš se kamo sakriti: Snowden, NSA i američka država nadzora“. Greeenwald je u travnju 2014. godine zajedno s drugim novinarima koji su sudjelovali u ovom velikom otkriću dobio Pulitzera, najveću američku novinarsku nagradu.

Edward Snowden, NSA i američka država nadzora” (Profil, 2014.)

Svima koji je nisu čitali, preporučujem da pročitaju jer će saznati puno o onomu što se tiče svakoga od nas. Nije “teorija zavjere” nego činjenično razotkrivanje anomalija i zloupotrebe jednog sustava kao što je američka NSA (National Security Agency) pod čijom kapom je golemi špijunski i analitički aparat u SAD-u, a u vrijeme Obamine administracije otrgnuo se političkoj kontroli i postao sustav iznad svakog sustava koji prisluškuje i vlastite građane i građane i državnike većine zemalja u svijetu pa tako i svoje saveznike. Njih pogotovo. Sjećate se u vrijeme Obame kad je pukla afera da su Amerikanci prisluškivali i tadašnju njemačku kancelarku Angelu Merkel? Sve je pometeno pod tepih.

I da, znate li da je Edward Snowden prije nekoliko dana dobio rusko državljanstvo? Tim čovjekom se mediji na Zapadu ne bave kao da ne postoji, jer znaju da baviti se njime i njegovim otkrićima, znači baviti se uvijek opasnom istinom o superdržavi i globalnom špijunskom “Big Brotheru”.

Izvor:Zoran Vukman

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Zoran VukmanMvInfo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button