Vijesti

Milanović u Bratislavi: Vlasti su u pandemiji olako ograničavale ljudska prava

Vlasti su u doba pandemije olako ograničavale ljudska prava, rekao je u utorak predsjednik Zoran Milanović na sigurnosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi.

Milanović se u govoru u slovačkoj prijestolnici prisjetio terorističkih napada 11. rujna 2001. tijekom kojih se nalazio u Washingtonu, usporedivši tadašnju situaciju praznih ulica s onom pandemijskom.

Da mi je netko rekao da će svijet ponovno tako izgledati i da ćemo toliko dugo nositi maske, ne bi im vjerovao, kazao je predsjednik, usporedivši to s filmom Istrebljivač.

Milanović je rekao kako je pandemija pred ispit stavila pitanje ljudskih prava i osobnih sloboda koje smo uzimali zdravo za gotovo.

Osobno mislim da smo prelako pristupili ograničavanju ljudskih prava, rekao je predsjednik, dodavši da u toj situaciji često parlamentu i stanovništvu nije omogućeno da kaže svoje mišljenje.

Vlade i vladajuće elite su malo previše ograničavale stvari, rekao je predsjednik, pa citirao riječi američkog državnika Benjamina Franklina: Oni koji bi dali osnovne slobode da dobiju malo privremene sigurnosti ne zaslužuju ni slobodu ni sigurnost.

U svom šarolikom, dvadesetak minuta dugom govoru na forumu, hrvatski predsjednik dotaknuo se niz tema, od porijekla koronavirusa za koji ne znamo je li došao iz Wuhana, ali ga vjerojatno Kinezi nisu namjerno širili.

Dotaknuo se i mjera država protiv koronavirusa, kazavši kako su zemlje imale slične pristupe, ali različite rezultate i kazao da je Hrvatska među 15 država s najvećim brojem umrlih na milijun stanovnika, dok je Švedska, koja je imala otvoreniji pristup, zabilježila bolji rezultat.

Forum s dva testiranja 

Na šesnaestom, trodnevnom izdanju foruma GLOBSEC, fizički ili virtualno sudjeluje više od osamsto gostiju političara, diplomata, pripadnika akademske i poslovne zajednice.

Tema foruma je oporavak nakon pandemije, a cijeli skup održava se pod strogim epidemiološkim mjerama – velik dio uzvanika se tako na koronavirus morao testirati dva puta, prije dolaska u slovačku prijestolnicu i opet na samom forumu. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button