Gospodarstvo

LOVRINOVIĆ: SUMRAK MEGA BANAKA

Hoće li nakon bankrota američke Silicon Valey banke istim putem krenuti i velika švicarska Credit Suisse banka? Hoće li ona za sobom povući i druge i biti okidač za novu financijsku krizu?

Već davno sam rekao i ponavljao da nije pitanje hoće li biti nove velike financijske krize globalnih razmjera, već je pitanje kada će se to dogoditi.

Ključni uzroci financijske krize iz 2008.g. nisu riješeni, a privremeni spas donijele su središnje banke koje su u povijesno neviđenim razmjerima intervenirale tisućama milijardi dolara, eura… Nikada financijska tržišta i bogati investitori nisu u toj mjeri iskoristili središnje banke za vlastiti spas. Središnje banke su postale zarobljenice njihove loše imovine.

Financijska tržišta premrežena su pohlepom, nerealnim ambicijama i sve više u zoni očajnika koji misle da se svijet beskrajno može vrtjeti samo oko novca. A to više ne ide i bliži se ono što nazivaju “financijski armagedon”, “krizom svih kriza”, “majkom svih kriza”. Taj svjetski financijski sustav je naprosto truo.

Pogledajte kretanje cijene dionice Credit Suisse banke od 1995.g. do današnjeg dana u kojem je ta dionica vrijedila samo 1,70 franaka.

Kretanje cijene dionice Credit Suisse banke od 1995.g. do 15.3.2023. u kojem ta dionica vrijedi samo 1,70 franaka.

Mnoge velike banke su u velikim problemima, a nova kriza neće se više moći riješiti pomoću središnjih banaka.

Financijski kapitalizam je došao do krajnje točke nakon kojega slijedi reset. Poruka tog reseta će biti da financijska tržišta trebaju služiti realnoj ekonomiji a ne obrnuto.

Kada nastupi financijska kriza izvana tada je najvažnije imati svoju nacionalnu valutu i središnju banku. A Vlada i HNB su nam to oduzeli.

Izvor:Ivan Lovrinović

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button