Vjera

JE LI BISKUP STRICKLAND SMIJENJEN ZBOG SVOGA PASTORALNOG PISMA UPUĆENOG VJERNICIMA u kolovozu 2023. g. – Prosudite sami…

Biskup Joseph E. Strickland posljednjih je godina bio vjerojatno najoštriji kritičar Pape među američkim biskupima i nerijetko citiran među brojnim vjernicima. Pisao je, primjerice, da Papa „podriva polog vjere“.

Biskup Joseph Strickland iz Tylera u Teksasu objavio je u kolovozu 2023., pastoralno pismo koje očito nije dobro prihvaćeno u Vatikanu. U nastavku donosimo cijeli tekst.

”Svojim dragim sinovima i kćerima u Kristu:

Neka vas uvijek prati ljubav i milost našeg Gospodina Isusa Krista!

U ovo vrijeme velikih previranja u Crkvi i svijetu, moram vam se obratiti iz srca oca, kako bih vas upozorio na zla koja nam prijete i uvjerio vas u radost i nadu koju uvijek imamo u našem Gospodinu Isusu Kristu. Zlo i lažna poruka koja je prodrila u Crkvu, Kristovu zaručnicu, jest da je Isus samo jedan među mnogima, te da njegova poruka ne treba biti podijeljena s čitavim čovječanstvom. Ovu ideju moramo odbaciti i opovrgnuti u svakom pogledu. Moramo podijeliti radosnu vijest da je Isus naš jedini Gospodin i da želi da sve čovječanstvo svih vremena prihvati vječni život u Njemu.

Kada shvatimo da je Isus Krist, Božji Božanski Sin, punina objave i ispunjenje Očeva plana spasenja za sve ljude za sva vremena, i kada to prihvatimo svim srcem, tada možemo pristupiti drugim zabludama koje muče našu Crkvu i naš svijet, a koje su proizašle iz odstupanja od Istine.

U poslanici Svetog Pavla Galaćanima on piše:

“Čudim se da od Onoga koji vas pozva na milost Kristovu tako brzo prelazite na neko drugo evanđelje, koje uostalom i ne postoji. Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevratiti evanđelje Kristovo. Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba naviještao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! Što smo već rekli, to sad i ponavljam: naviješta li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.” (Gal 1, 6-9)

Kao vaš duhovni otac, osjećam da je važno ponoviti sljedeće osnovne istine koje je Crkva oduvijek shvaćala i naglasiti da Crkva ne postoji da bi redefinirala pitanja vjere, već da bi čuvala Polog vjere kako nam je predan od samoga Gospodina kroz apostole i svece i mučenike. Ponovo, vraćajući se na upozorenje Svetoga Pavla Galaćanima, svaki pokušaj iskrivljavanja prave Evanđeoske poruke mora biti kategorički odbačen kao štetan za Zaručnicu Kristovu i njezine pojedinačne članove.

Krist je osnovao Jednu Crkvu – Katoličku Crkvu – i stoga samo Katolička Crkva pruža puninu Kristove istine i autentičan put do Njegova spasenja za sve nas.

Euharistija i svi sakramenti su božanski ustanovljeni, a ne razvijeni od čovjeka. Euharistija je doista Kristovo Tijelo i Krv, Duša i Božanstvo, i primiti Ga u Pričesti nedostojno (tj. u stanju teškog, nepokajanog grijeha) je strašno svetogrđe za pojedinca i za Crkvu. (1 Kor 11,27-29)

Sakrament Braka ustanovio je Bog. Kroz Prirodni zakon, Bog je uspostavio brak kao zajednicu između jednog muškarca i jedne žene vjernih jedno drugome za života i otvorenih za [rađanje] djece. Čovječanstvo nema ni pravo ni stvarnu sposobnost redefinirati brak.

Svaka ljudska osoba stvorena je na sliku i priliku Božju, muško ili žensko, i svim ljudima treba pomoći da otkriju svoj pravi identitet djece Božje, a ne podržavati ih u poremećenom pokušaju odbacivanja njihova neospornog biološkog i od Boga danog identiteta. Seksualna aktivnost izvan braka uvijek je teško grešna i ne može se odobriti, blagosloviti ili smatrati dopuštenom od bilo koje vlasti unutar Crkve.

Vjerovanje da će svi muškarci i žene biti spašeni bez obzira na to kako žive svoj život (koncept poznat kao univerzalizam) je lažno i opasno, jer proturječi onome što nam Isus ponavlja u Evanđelju. Isus kaže da se moramo “odreći sebe, uzeti svoj križ i slijediti Ga.” (Mt 16,24) Dao nam je put, kroz Njegovu milost, do pobjede nad grijehom i smrću kroz pokajanje i sakramentalnu ispovjed. Bitno je da prihvatimo radost i nadu, kao i slobodu, koja dolazi s pokajanjem i u skrušenoj ispovjedi naših grijeha. Kroz pokajanje i sakramentalnu ispovjed, svaka bitka s kušnjom i grijehom može biti mala pobjeda koja nas vodi do prihvaćanja velike pobjede koju je Krist za nas osvojio.

Kako bismo slijedili Isusa Krista, moramo voljno odlučiti uzeti svoj križ, umjesto pokušaja izbjegavanja križa i patnje koju nam Gospodin nudi pojedinačno, u našem svakodnevnom životu. Tajna otkupiteljskog trpljenja – tj. trpljenje koje nam Gospodin dopušta da doživimo i prihvatimo na ovom svijetu a zatim mu ga ponudimo u jedinstvu s Njegovim trpljenjem – ponizuje nas, pročišćava nas i privlači nas dublje u radost života u Kristu. To ne znači da trbamo uživati u patnji ili tražiti patnju, ali ako smo ujedinjeni s Kristom, dok proživljavamo svoja svakodnevna trpljenja, možemo pronaći nadu i radost koja postoji usred patnje i ustrajati do kraja u svim svojim patnjama. (usp. 2 Tim 4,6-8)

U tjednima i mjesecima koji dolaze, mnoge od ovih istina bit će istražene kao dio Sinode o Sinodalnosti. Moramo se čvrsto držati ovih istina i biti oprezni prema svakom pokušaju predstavljanja alternative Evanđelju Isusa Krista ili zagovaranja vjere koja govori o dijalogu i bratstvu, dok [istodobno] pokušava ukloniti očinstvo Božje. Kada pokušavamo inovirati ono što nam je Bog u svojoj velikoj milosti dao, nalazimo se na opasnom terenu. Najsigurnije mjesto koje možemo pronaći je čvrsto ostati na vječnom nauku vjere.

Nažalost, može se dogoditi da neki označe kao raskolnike one koji se ne slažu s predloženim promjenama. Međutim, budite uvjereni da nitko tko čvrsto stoji na olovnoj liniji naše katoličke vjere nije raskolnik. Moramo ostati neustrašivo i istinski katolički, bez obzira na to što može uslijediti. Također moramo biti svjesni da čvrsto stajanje protiv ovih predloženih promjena ne znači napuštanje Crkve. Kao što je sveti Petar rekao: ‘Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga.’ (Iv 6, 68) Stoga, čvrsto stajanje ne znači da želimo napustiti Crkvu. Naprotiv, oni koji predlažu promjene onoga što se ne može promijeniti, nastoje zapovijedati Kristovom Crkvom, i oni su uistinu pravi raskolnici.

Pozivam vas, moji sinovi i kćeri u Kristu, sada je vrijeme da se uvjerite da čvrsto stojite u vjekovnoj katoličkoj vjeri. Svi smo stvoreni da tražimo Put, Istinu i Život, i u ovom modernom dobu zbunjenosti, pravi put je onaj koji osvjetljuje svjetlo Isusa Krista, jer Istina ima lice i uistinu je to Njegovo lice. Budite uvjereni da On neće napustiti svoju Zaručnicu.

Ostajem vaš skromni otac i sluga,

Mons. Joseph E. Strickland,biskup Tylera.”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button