Kultura

Hrvatsko slovo ugašeno, ili kako protuhrvatsku rabotu plaćaju uglavnom Hrvati

Hrvatsko slovo, unatoč svim manjkavostima, uzrokovanim nedostatkom sredstva, svih je ovih godina prezentiralo hrvatsku kulturu i hrvatske sadržaje. Zato ga je bilo potrebno ugasiti.

U pothvat gašenja Hrvatskog slova uključila se i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Ministarstvo kulture i medija, naime, ukinuo je financijsku potporu listu koji je izlazio dvadeset i sedam godina, najprije kao tjednik, a tek u posljednje vrijeme kao dvotjednik.

Hrvatsko slovo tako je prestalo izlaziti. No ništa zato. Na životu i dalje ostaje tjednik „Novosti“ koji izdaje Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca. Ovaj „nedeljnik“ legitimni je nasljednik zagrebačkog „Srbobrana“ s čijih je stranica još 1902. godine Hrvatima najavljeno istrebljenje (Nikola Stojanović – „do istrage naše ili vaše“).

Hrvatsko slovo,
Slika: Primjer naslovnice Hrvatskog slova, koji je bio hrvatski tjednik za kulturu sa sjedištem u Zagrebu. Objavljivao je članke, razgovore, podlistke, priloge, kritike i osvrte iz područja kulture i umjetnosti, članke inspirirane hrvatskom svakodnevnicom, politikom i športskim događajima, te humoristično-satirični prilog

Novosti iz broja u broj promiču „kult ugroženog Srbina“ (kao jedan od ključnih aspekata velikosrpske ideologije), a Domovinski rat i ključne vrijednosti hrvatskog društva provlače po blatu. Nevolja je pritom u tome što SNV i Novosti plaćaju hrvatski porezni obveznici s obzirom na to da se ovi financijski dotiraju iz proračuna.

Drugim riječima, protuhrvatsku rabotu plaćaju uglavnom Hrvati.

Pandan tome bilo bi, primjerice, kad bi Nijemci u Francuskoj uz državnu potporu tiskali tjednik u kojemu se bi se ismijavala francuska država, a borci protiv nacional-socijalizma pribijali na stup srama i proglašavali zločincima i ridikulima.

Provokativne naslovnice Novosti, recimo one u kojima se vrijeđaju Domovinski rat, operacija „Oluja“, Franjo Tuđman, Alojzije Stepinac itd. preživljavaju sve hrvatske vlade. Milorad Pupovac ipak je najvjerniji koalicijski partner aktualne Vlade. Sve ovo mnogo toga govori o stanju duha u Hrvatskoj, državi kojoj očito nedostaje hrvatskoga sadržaja…

Izvor: Vigilare udruga, Facebook objava

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button