Povijest

HRVATSKA OBALA U PUTOPISIMA NJEMAČKIH HODOČASNIKA XIV. – XVII. STOLJEĆA

Naziv je knjige autora Krešimir Kužić, izdane 2013.g., Knjjiga od 624 stranice košta 150 kuna, što znači da možda jedva pokriva troškove tiska i da je autor želio pomoći svojemu narodu da se upozna sa svojom prošlošću.

Knjiga sadrži zapise 59-orice autora o njihovoj plovidbi hrvatskim Jadranom u kasnom srednjem i ranom novom vijeku i opširno uvodno objašnjenje, te kao takva predstavlja prinos hrvatskoj povijesti kakav se samo poželjeti može.

Slika: U rječniku iz 1605.g. u potpunosti se izjadnačavaju pojmovi Hrvatska i Dalmacija, kao i etnonimi Dalmatinac i Hrvat / Foto: snimka zaslona YouTube

Hodočasnici – putopisci opisuju hrvatsku obalu onakvu kakvu su je u dotično vrijeme vidjeli – do u detalje opisuju desetke i desetke mjesta na koje nailaze čime je obogaćena lokalna povijest, moreplovstvo, kultura, civilizacija i etnografija hrvatskih otoka i priobalja.

Za nas su pisani radovi palestinskih putnika dragocjeni zbog toga što donose mnoštvo podataka o krajevima kroz koje su hodočasnici prolazili i u kojima su boravili duže ili kraće vrijeme. Osim opisa gradova i sela, sakralnih i svjetovnih građevina te umjetnina, hodočasnici su nam ostavili i mnoštvo opisa običaja, tradicija i legendi, bez njih ne bismo gotovo ništa znali o strašnim olujama, brodovima, pomorcima i njihovim strahovima, o vjeri, znanjima i praznovjerjima. Bez hodočasnika bismo ostali uskraćeni za crtice o većinom anonimnim Hrvatima s kojima su se oni susretali ne samo na Jadranu nego i na drugim dijelovima Sredozemlja.

Slika: Hrvatska zemlja se naziva i Dalmacijom, dok za Dubrovnik kaže da je to posljednji grad Hrvatske na jugu! / Foto: snimka zaslona izvor

Djelo je hrestomatijski prvijenac srednjoeuropske hodočasničke literature hrvatskim priobaljem i može vrlo korisno poslužiti priređivačima modernih turističkih vodiča, kao itinerer za jedrenjake i jahtaše koji bi vlastitim iskustvom željeli obnoviti srednjovjekovna iskustva hodočasnika.

Knjiga je opremljena zemljovidima, te crtežima i fotografijama, a prijepisi originalnih putopisa na staronjemačkom jeziku pridodani su na CD-u.

Slika: zapis anonimnog sudionika križarskih ratova koji je proslakom kroz našu zemlju zapisao “..da se Hrvatska naziva Dalmacijom ili primorskom zemljom, a na jugu graniči sa humskom kneževinom…” / Foto: Izvor

Omnia Verizas Venicit je na YouTube kanalu Dalmatinska povijest prikazao izvorne dokumente i najzanimljivije informacije iz njih, nemojmo ostati dužni ovome autoru koji se za hrvatsku stvar potrudio, stoga mu gledanjem slikopisa pomozimo u njegovoj želji da proširi ove informacije među Hrvatima i da otupi oštricu velikosrpske ideologije u našoj Dalmaciji.

U ovom videozapisu donosimo nekoliko putopisa stranih hodočasnika 15. i 16. st. koji Dalmaciju i/ili Dubrovnik smatraju hrvatskom zemljom. Većina sadržaja preuzeta je iz prvog dijela serijala “Svjedočanstva o hrvatskom identitetu Dalmacije”.

Izvori:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button