Domovina

HEROJ HRVATSKOG NEBA I OLUJE: Tko je Matko Raos?U Domovinskom ratu izveo akciju o kojoj nikada neće smjeti pričati

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pripadnici IX. bojne HOS- a Rafael Vitez Boban su ispred spomenika svojim poginulim suborcima u Splitu 3 obilježili 31. godišnjicu osnivanja te postrojbe.

Među govornicima su bili ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i umirovljeni pukovnik Marko Skejo, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin te Matko Raos kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Prkačin je, među ostalim, rekao da je najvrjednija postrojba bila ustaška Crna legija, a Raos, izaslanik vlade, da ‘nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske’.

Raos izazvao buru u javnosti, reagiralo i Medvedovo ministarstvo

Upravo je izjava vladina izaslanika Raosa podigla veliku buru u lijevoj javnosti, te se ljevičari pitaju kako je uopće moguće da je to rekao kao osoba koja dolazi u ime ministra branitelja Tome Medveda.

“Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe, i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće. Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno”, pišu iz Ministarstva branitelja.

Tko je Matko Raos?

Naime, uz njegovo ime uglavnom se nižu superlativi, spominje ga se kao pionira hrvatskog ratnog zrakoplovstva i prekaljenog pilota koji je tijekom Domovinskog rata bio pripadnik najelitnijih postrojbi.

Stasao je u Aeroklubu Split, a proslavio se neustrašivim letovima u Domovinskom ratu. Malim civilnim zrakoplovima prkosio je borbenim avionima JRM-a.

Jedan je od osnivača Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva jer je već na proljeće 1991. formirao Prvi samostalni zrakoplovni vod, koji je poslije ušao u sastav 4. gardijske brigade, s kojom je prošao brojna bojišta i obavio tisuće ratnih letova. Bio je i zapovjednik zračne baze Divulje, umirovljen je u činu brigadira, a onda se opet posvetio civilnom zrakoplovstvu.

O jednoj akciji nije smio previše pričati

Brigadir u miru Matko Raos, zapovjednik Zrakoplovnog voda za posebne oblike djelovanja u VRO-u “Oluja” se tijekom proslave Oluje 5. kolovoza 2020. godine prisjetio te velike vojne operacije, kao i akcije zrakoplova koja je odigrala važnu ulogu. Kazao je da su piloti u zrakoplovnoj bazi bili izuzeti za posebnu zadaću u noći 4. i 5. kolovoza 95.

“To smo dobro i teatralno izveli, o tome se ne smije pričati i mislim da se to nikad neće smjeti reći. Akcija je bila važna i odigrala je veliku ulogu u Oluji. Ta dva leta spasila su puno života hrvatskih vojnika, ali i Srba koji su bili nasuprot. Za mene to nije bila borbena akcija”, rekao je Matko Raos za HRT.

Njegova postrojba imala je još 1992. 170 borbenih letova. Letovi u Oluji nisu bili previše zahtjevni, a najzahtjevniji let bio je rušenje repetitora na Leotaru početkom akcije oslobađanja Dubrovnika, dodao je Raos koji je nakon svojih letačkih dana tražio da ga se pridruži kopnenim snagama.

“Počeo sam u 4. gardijskoj brigadi i u njoj završio. Zamolio sam Antu Gotovinu da me pusti da idem s Damirom Krstičevićem do granice Hrvatske”, kazao je Raos.

Pilot Ivan Raos čudom preživio pad zrakoplova

Ime Matka Raosa pojavilo se u medijima nakon zrakoplovne nesreće njegova sina, pilota Ivana Raosa. Podsjetimo, 25. lipnja 2015. godine tijekom trenažnog leta je u more kraj plaže u Resniku pao zrakoplov u kojem je bio Ivan s dvojicom kolega koji su poginuli.

On je preživio, no zadobio je teške tjelesne ozljede.  Naime, nakon resničke tragedije Ivan je, među ostalim, ostao slijep na oba oka.

Istraga zbog niskog leta nad Poljudom

2016. godine objavljeno je da je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo pokrenula istragu zbog niskog leta malog zrakoplova ‘Polikarpov’ nad splitskim stadionom Poljud, u poluvremenu prijateljske utakmice između Hajduka i praške Slavije.

Avion se nakon nekoliko krugova nad stadionom spustio vrlo nisko i u posljednjem manevru nadletio sami travnjak i sjevernu tribinu s nekoliko tisuća gledatelja na njoj. Izazvao je ovacije publike, no kod dijela ljudi i vidljivu nelagodu, premda nije bilo paničnog bježanja, kako su neki mediji izvijestili.

Službeno nije poznato tko je njime upravljao, no pretpostavljalo se da se radi o iskusnom pilotu Matku Raosu. ‘Polikarpov’ je u tom trenutku u njegovom vlasništvu bio nekoliko godina, kada je sa skupinom bivših pilota, inženjera i entuzijasta otkupio i obnovio 86 godina star ruski zrakoplov, jedan od najpoznatijih iz doba Drugog svjetskog rata. U svijetu leti tek šest primjeraka i oni predstavljaju istinski raritet, a ovaj splitski slavu je stekao u bitci za Staljingrad.

Raos je s njime obavljao panoramske letove, a slične manevre nad Poljudom izveo je i s drugim zrakoplovima u dvadesetak prilika u prošlosti, mahom tijekom svečanosti ili prijateljskih utakmica.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button