Kultura

Hebrang: Za uzurpiranje dubrovačke književnosti od strane Srbije najmanja mjera je povlačenje veleposlanika

Andrija Hebrang komentira kako je Srbija je nedavno donijela Zakon o kulturnom nasljeđu koji svojata dubrovačku književnost tvrdeći da ona jednako “pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi”, a na cijeli slučaj je u nedjelju reagirala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je najavila i prosvjednu notu koju sprema hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“To je ta mitomanija i potreba da se svojata hrvatska kulturna baština, posebno dubrovačka književnost. To je neprihvatljivo i stručno neutemeljeno.

Oni su unijeli u zakon odredbe po kojima dubrovačka književnost prije 1867. godine ima nekakvu kao dvostruku pripadnost i hrvatsku i srpsku, što je naravno potpuna besmislica”.

Riječ je tek o jednoj od mnoštvo provokacija koje kontinuirano pristižu iz Srbije, a za koje se povremeno saznaje iz medija ili na nju ukazuje hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji koja se prošle godine susrela i s još uvijek aktualnom:

Primjera ima mnogo. 

Hebrang,

Da prosvjedna nota hrvatskog Ministarstva neće uroditi plodom, ocijenio je bivši političar i ministar u nekoliko mandata u dva ministarstva Andrija Hebrang, koji i dan danas aktivno prati politiku Srbije prema Hrvatskoj, ali i vice versa:

“Mi ćemo sada  preko Ministarstva vanjskih poslova uručiti prosvjednu notu. Ta nota će završiti isto kao i ona neki dan koju smo uručili BiH zbog podizanja spomenika ratnom zločincu. U roku od 24 sata ta će nota biti odbijena, kao što je bila odbijena i ova iz BiH i s time je ona potpuno neutralizirana”.

Uručenje note za Hebranga predstavlja “potez očajnika” koji nema hrabrosti da poduzme drugi veliki potez, “a to je povlačenje svog veleposlanika iz države koja na ovaj  način vrijeđa”.

“Za uzurpiranje dubrovačke književnosti od strane Srbije najmanja mjera je povlačenje veleposlanika, ali ja znam da naša Vlada nema te hrabrosti i da to neće nikada napraviti nego se uvijek sagiba pred neki vječnim interesima”, ocijenio je Hebrang.

Ovime pokazujemo, dodao je, kako Hrvatska više nije suverenistička država.

Razotkrivanje srpske mitomanije

Na koji način Srbi krivotvore povijest Dubrovnika objašnjava i video uradak sa YouTube kanala Kroatocentrik u nastavku, koji analizira srpske “povjesničare” i njihovu tezu, a prema dokumentu iz 1890.g., kako su se gotovo svi Dubrovčani izjasnili da govore srpskim jezikom(?!). Međutim analiza u snimci pokazuje kako je najvjerojatnije u spornom dokumentu:

  • kategoriju “srpsko-hrvatski” (misli se na jezik) srpski autor pretvorio u srpski, ili
  • ako su postojale odvojene kategorije za srpski i hrvatski kao u slučaju Slavonije i tadašnje Hrvatske autor ih je sve stavio u kategoriju srpski.

Drugog logičnog zaključka – NEMA.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button