DomovinaVijesti

Hasanbegović: ‘Tomašević nije mirni dečko iz susjedstva već strani plaćenik kojeg se pokušava nametnuti preko medija!’

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović gostovao je na N1 televiziji i osvrnuo se na izbore u Zagrebu.

Komentirao je prozivke Vesne Škare Ožbolt koja tvrdi da se birače zove i govori laži o njoj, za što je optužila HDZ, dok je Davor Filipović za slično optužio Domovinski pokret.

“Mogu se samo nasmijati, to su potpune besmislice. Ako netko nekoga želi zvati s nekog broja, onda je i laiku za tehniku jasno da taj broj može prikriti. Najbolje da oni koji to tvrde nazovu povratno pa će saznati tko iza broja stoji”, rekao je Hasanbegović.

Osvrnuo se na Filipovića koji Domovinski pokret naziva Domovinski parking.

“Filipović kao rukopoloženi kandidat Andreja Plenkovića u Miroslavu Škori vidi ključnog pretendenta i političkog suparnika i tu je u pravu jer je potpuno politički jasno da je on jedini autentični kandidat u gradu Zagrebu tko se može suprotstaviti preuzimanju vlasti od strane tzv. zeleno-lijevo-parapolitičke sljedbe, desetljeće obilato dotirane iz stranih središta moći, nečega što uopće nije autohtoni hrvatski politički čimbenik, već strana franšiza i to je jedini razlog te nervoze”, nastavio je.

Tu nije stao o Tomislavu Tomaševiću.

“Možemo to nazivati stranim plaćeništvom ili kako god hoćemo, birači moraju znati da Tomašević nije mirni dječak iz susjedstva, govorim o doživljaju koji se pokušava nametnuti preko medija, riječ je o političkom fenomenu kojeg je potrebno demaskirati i razobličiti kako bi birači znali za svakog aktera tko je i tko stoji iza njega. Ovdje nije riječ o autohtonom hrvatskom političkom proizvodu već desetljećima preko stranih dotacija izgrađivanom parapolitičkom gibanju koje je djelovalo u tzv. civilnom društvu s kojima sam imao čast sučeliti se kao ministar kulture i koji su me poslušali kad sam im rekao da s parapolitičkog područja pređu na političko-stranačko područje i to je jedina istina u onome što nazivamo Možemo. Dovoljno je pogledati sastav liste i tu ćemo vidjeti dobro poznate figure. Nije riječ ni o kakvom ekološkom gibanju, nego jasnoj ideološkoj stranoj franšizi – Raukar, Vili Matula, Borić i ostali”.

Upitan je je li to teorija urote.

“To su notorne činjenice, ako primate milijune kuna… To su oni sami naveli u svojim financijskim izvješćima. Ono što se nazivao tzv. Institut za političku ekologiju, samo jedna od udruga iz te mreže je obilato dotirana među ostalim izvorima i novcem jedne njemačke političke zaklade. Po hrvatskom zakonu je zabranjeno financiranje političkih stranaka iz stranih izvora i to nije nikakva teorija urote. Postoji, ako mogu parafrizirati tu misao, samo urota”, poručio je Hasanbegović.

Podsjećamo da Tomislav Tomašević i stranka „Možemo“ svoje političko djelovanje i aktivizam izdašno je financirao preko udruge Institut za političku ekologiju – IPE, koja služi samo paravan za financiranje političkih aktivnosti Tomaševića od svojih stranih donatora čiju političku ideologiju i program nastoji nametnuti.

Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum zabranjuje financiranje političkih stanaka, nezavisnih zastupnika, nezavisnih vijećnika, neovisnih lista od stranih država, stranih političkih stranaka, stranih pravnih osoba kako bi se spriječio vanjski utjecaj na unutrašnje političke procese.

Uska povezanost aktivizma Tomislava Tomaševića i njegovog političko djelovanje je evidentna i teško je možemo razlučiti financiranje udruge od financiranja političke platforme „Možemo“.
Povezanost seže do tih granica da možemo opravdano sumnjati u zakonitost njegovog političkog djelovanja.

Naime, Udruga Institut za političku ekologiju – IPE koja se u medijima predstavlja kao “Institut” čime neupućeni čitatelj stječe dojam da je riječ o organizaciji koja ima status javnog znanstvenog instituta.

Ovoj udruzi nije prioritet znanstveno djelovanje već političko lobiranje za određene “oblike demokratske, političke i ekonomsku transformacije društva”.
Udruga je nastala suradnjom četiri udruge povezane s Tomislavom Tomaševićem.
Riječ je o inicijativi Pravu na grad (Tomašević predvodnik), udruzi Zelena akcija (Tomašević predsjednik), organizaciji Grupa 22 (Tomašević suosnivač) i zagrebačkom uredu njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftung (Tomašević voditelj ureda).
Udruga svoje ciljeve želi ostvariti između ostaloga u suradnji sa “zelenim i lijevim političkim grupacijama”. Koalicija stranaka koju čine platforma Možemo, Nova ljevica, ORaH, Zagreb je naš!, Za grad i donedavno Radnička fronta identificira se kao zeleno-lijeva koalicija.Udruga Institut za političku ekologiju je u pet godina uprihodila oko 12 milijuna kuna, a više od 8 milijuna je dobila samo od jedne njemačke političke zaklade – Heinrich Böll Stiftung.
Heinrich Böll Stiftung je politička zaklada njemačke radikalno lijeve Zelene stranke, a četiri glavna cilja su joj promoviranje ideje klimatskih promjena kreiranje politika u svrhu promocije takozvanih “LGBT prava” i “rodne demokracije” te aktivnosti vezanih uz “probleme migracije” kao posljedice glasi i klimatskih promjena.Inicijativa otvorenog društva za Europu (OSIFE), europska podružnica Otvorenog društva, milijardera i samoprozvanog filantropa Georgea Sorosa je u razdoblju od 1.8.2016. do 31.12.2019. godine udruzi Institut za političku ekologiju (IPE) donirala oko 174.740 eura odnosno oko 1.300.000 kuna. Na osnovi gore navedenih činjenica može se zaključiti Tomislav Tomašević i politička platforma „Možemo„ ima upitan legalitet, te njihovim izvorima financiranja treba pozabaviti Državno Izborno Povjerenstvo, Ministarstvo Uprave, Ministarstvo financija te ostala nadležna tijela.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button