Domovina

H-alter kao glasilo Možemo u funkciji političke eliminacije ”nepodobnih”?

Nakon što je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u četvrtak podnijela ostavku na mjesto ravnateljice zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih – koju je s ekipom stručnjaka pokrenula i vodila 19 godina  – u javnost su izašle informacije da ravnateljica Poliklinike nije uspjela „doći do gradonačelnika tri mjeseca“, čak niti nakon što su na prošlotjednom panelu o mentalnom zdravlju objavljeni zabrinjavajući podaci o porastu seksualnog i svakog drugog zlostavljanja djece tijekom lock-downa i pandemije.

”Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike”, poručila mu je.

H-alter kao glasilo Možemo u funkciji političke eliminacije u institucijama koje se ne može preuzeti drugim putem

Danas je mnogo jasnije zašto Tomašević kao gradonačelnik nije odgovorio na zahtjeve predstavnika Poliklinike za djecu i mladih da ih se uključi u njihovu zaštitu od blaćenja i iznošenja neistina u osjetljivom radu s djecom i mladima. Naime, glavni urednik portala H-alter je Toni Gabrić, stranački kolega aktualnog gradonačelnika. piše Narod.hr

Tko je Toni Gabrić?

“Novinar sam i urednik portala, te vijećnik u MO Pavao Šubić. Također sam aktivan kao koordinator tematske grupe za zagrebačku mjesnu samoupravu, koju vidim kao mehanizam koji građane potiče na sudjelovanje u upravljanju gradom”, ističe o sebi Gabrić na službenim stranicama Možemo, gdje je vidljivo i da je sukretor njihovog programa.

Predsjednik je zagrebačke Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i glavni urednik H-altera.

Gabrić je od ljeta 2021. s liste koalicije Možemo! – Zagreb je naš! – NL – Zelena alternativa- ORaH – Za grad vijećnik u Vijeću gradskih četvrti Donji grad.

Zanimljivo je spomenuti da je 2018. Amira Tabaković, predsjednica MO Pavao Šubić, reagirala na tekst objavljen u SNV-ovim Novostima.

“Novosti i autor T. Gabrić već treći puta piše o lokalnoj samoupravi, točnije Mjesnom odboru Pavao Šubić. Napominjem da je ispod članka natpis:
‘Autor je član Nove ljevice i vijećnik u zagrebačkom Mjesnom odboru Pavao Šubić iz redova koalicije Nova ljevica – Orah – Radnička fronta – Za grad – Zagreb je naš!’”, istaknula je Tabaković dodajući da “kao član Vijeća gospodin Gabrić nije bio ovlašten od strane VMO Pavao Šubić ovako istupati u sredstvima javnog priopćavanja. Vijećnik Gabrić je u nekoliko navrata bio zamoljen, opomenut nakon izlaska njegovog članka ‘Mrduša u Donjem Gradu’, ali oglušio se na upozorenja, s opaskom ‘da će pisati što hoće i gdje hoće’”.

Oduka o privremenoj mjeri donesena je prije nekoliko dana na prijedlog Poliklinike i danas bivše ravnateljice Gordane Buljan Flander, a nakon što je novinarka Jelena Jindra na H-alteru objavila od 12. srpnja do 8. rujna ove godine seriju od ukupno osam tekstova u kojima se iznosi niz neistina i poluistina o radu Poliklinike i samoj ravnateljici, a nakon što je Poliklinika odgovarala na neistine u obliku zahtjeva za objavom demantija.

Uklanjanje spornih članaka s portala H-alter zatražili su svojim dopisima i Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska udruga socijalnih radnika, navodeći da navedeni novinski članci “ne zadovoljavaju osnovne kriterije kulture i profesionalnosti” te tražeći da se u navedenim člancima pridržava temeljnih načela istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti.

“Jindra je nazvala serijal “Sustav za zlostavljanje ili zaštitu djece?”, a zapravo je najmanje govorila o sustavu, usmjerena je bila upravo na ometanje rada poliklinike i difamiranje djelatnika poliklinike. Bilo je puno prijetećih reakcija, poziva na linč na društvenim mrežama, neki roditelji su i odustali od dolazaka i stvorila se jedna atmosfera nepovjerenja, linča i zaista je došlo do ometanja rada poliklinike”, rekla je Buljan Flander u razgovoru za Hrvatski radio Radio Sljeme.

Tomislav Tomašević je kao razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike naveo upravo odluku zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje sporne tekstove, odnosno činjenica da su pravna služba Poliklinike i ravnateljica Poliklinike reagirali na neistine koje je portal H-alter objavljivao o Poliklinici i radu 23 psihologa, pedagoga, sociologa,  stručna djelatnika Poliklinike za zaštitu djece i mladeži.

Kako Tomašević ne može ravnateljicu Poliklinike smijeniti izravno, već to može napraviti samo Upravno vijeće – ispada da je smjena Upravnog vijeća koje novinarka Jindra u svojim tekstovima naziva “Bandićevim”, korak ka smjeni Buljan Flander.  A kao izgovor za to je poslužila zaštita “slobode  medija”, pri čemu je Tomašević izjednačio “slobodu medija” i “slobodu iznošenja  neistina” o gradskoj instituciji. Iz dosad viđenog – portal udruge političara povezanog s Možemo Tomislav Tomašević koristi za političku eliminaciju u institucijama koje ne može preuzeti drugim putem. piše narod.hr .

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button