Domovina

GRMOJA OČITAO LEKCIJU SDP-OVCIMA OKO ZVIJEZDE PETOKRAKE

U Ustavu RH definira se da je osnova hrvatske državnosti i suverenosti raskid s komunističkim nasljeđem ali u Hrvatskoj još uvijek postoje osobe i stranke koje se ne mogu suočiti i odreći svoje komunističke prošlosti.

U Hrvatskoj se na različite načine brani komunizam. Tako je npr. vlast SDP-a 2002. godine ukinula Komisiju za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava koju je Sabor osnovao 1991. godine. Ta je Komisija u zadnjem izviješću ustanovila da je Tito ratni zločinac i zatražila je lustraciju u Hrvatskoj. Poučan je primjer i Lex Perković kojim se nastojalo spriječiti izručenje Njemačkoj pripadnika komunističkoga represivnog aparata Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Oni su konačno ipak izručeni i nepravomoćno su osuđeni na doživotni zatvor. Time je njemački sud zapravo osudio jugoslavenski komunizam što bi hrvatski komunisti trebali uvažavati i uz pokajanje u ime svojih prethodnika suočiti se s prošlošću. U Hrvatskoj bi ovakva presuda bila nemoguća.

Model obrane komunizma je snažan i svima je poznat te je jasno da je svaki pokušaj razgolićenja toga totalitarizma u Hrvatskoj osuđen na neuspjeh. Još uvijek nemamo priznanje postkomunista da je Titov komunizam bio zločinački.

Osuda nacističkog,fašističkog i komunističkog režima i njihovih zločina neprijeporna je tekovina suvremenoga demokratskog društva pa svako pozitivno pozivanje na njih u javnom prostoru treba izazvati osudu demokratske javnosti. Ne smijemo, zaboraviti da su strašni zločini i kršenja ljudskih prava činjeni i za vrijeme Titove komunističke vladavine, ne samo neposredno nakon drugog svjetskog rata nego konstantno, sve do sloma komunizma. O tome govori Rezolucija 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima) koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine. 

Stoga je važno naglasiti da ne smijemo dopusti relativiziranje i banaliziranje, a pogotovo ne opravdanje bilo kojeg zločina što vrlo često srećemo od velikog broja lijevih političara i novinara.

Nažalost, u Hrvatskoj  je gotovo u potpunosti zabranjen znak HOS-a – Hrvatskih obrambenih snaga iz Domovinskog rata, čiji su pripadnici zajedno sa Hrvatskom vojskom obranili i vratili okupirane teritorije, dok je petokraka još uvijek dobrodošla.

Krajnje je vrijeme trajno zabraniti isticanje crvene petokrake zvijezde, simbola komunističkih zločina, a time na jasan način poslati poruku da moderna Hrvatska država nema toleranciju za zločine i ubijanje stotina tisuća građana bez suđenja, zbog različitog političkog stava ili vjerske pripadnosti.

Hrvatska država sukladno rezolucijama Međunarodne zajednice ne bi smjela zanemariti obvezu da zauzme jasno stajalište o zločinima koji je  počinio totalitarni komunistički režim, za što su najodgovorniji njegovi čelnici. Nezamislivo je da u velikom dijelu Hrvatske i to u elitnim turističkim središtima najvažnije ulice nose imena komunističkih zločinaca.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button