Vijesti

Kolinda Grabar Kitarović je glavna favoritkinja za novu šeficu NATO-a !?

Dok se čelnici NATO-a spremaju za izvanredni summit koji se održava sutra, sve je više nagađanja o tome tko će naslijediti glavnog tajnika, Norvežanina Jensa Stoltenberga.

Iako mu drugi mandat završava u rujnu, njegov nasljednik treba biti izabran krajem lipnja. Mnogi diplomati, kako prenosi news portal Politico, ističu kako je vrijeme da na to mjesto dođe žena, te se poziva na francuski Les Echos koji kalkulira s imenima šest najboljih kandidatkinja koje bi mogle naslijediti Stoltenberga.

Kao favoritkinju ističu upravo bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je, kako podsjećaju, već bila u NATO-u na mjestu pomoćnice glavnog tajnika. U igri su još, kako navode, Federica Mogherini, bivša visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potpredsjednica belgijske vlade Sophie Wilmes, bivša britanska premijerka Theresa May, bivša estonska predsjednica Kersti Kaljulaid te Jeanine Hennis-Plasschaert, nizozemska političarka i bivša ministrica obrane.

Izvori iz Zagreba bliski Grabar-Kitarović slažu se da je ona jedna od najozbiljnijih kandidatkinja.

– Više je razloga za to, Grabar-Kitarović je već bila u NATO-u, kao pomoćnica glavnog tajnika u razdoblju od 2011. do 2014. godine, te je ostavila odličan dojam. Bila je ujedno i prva žena na toj dužnosti. Ima doista bogatu biografiju, bila je predsjednica države, ministrica, veleposlanica u Washingtonu, a jako je važno i što ima odlične odnose s Amerikancima – kaže naš sugovornik, dodajući i kako se “jako cijeni ponašanje naše Vlade oko Ukrajine”. navodi Jutarnji list

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button