Vjera

Fra Marin Karačić: Toksične veze i nezdravi odnosi

Fra Marin Karačić poručuje na svojem Instagram profilu:”I na kraju nešto najvažnije – na čemu gradite svoj odnos? Što ili tko je temelj? Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji. Nemojte se mučiti uzalud, nego pustite Boga u svoju vezu da ozdravi, održi i učvrsti vašu ljubav”. Objavu prenosimo u cijelosti.

U razgovoru s mladima vidim kako su sve češći problemi nezdravi odnosi i toksične veze. Na početku veze je sve odlično, ali kasnije nastaju problemi. Jedna strana osjeća da ih veza guši, a druga kao da se odnos hladi, kao da ništa više nije isto. Zbog čega je tako? Možda je problem način života i način “hodanja”, zabavljanja. Na početku nam je normalno i zanimljivo čuti se cijeli dan, dopisivati se bez prestanka, slati fotografije gdje si i s kim si, dijeliti što jedeš, što piješ, o čemu razmišljaš, “snepati” da se ne bi ugasile “vatrice” i tako unedogled.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀
Navečer ćete izaći vani i već se nakon nekog vremena gube teme razgovora; jer o svemu ste već pričali kroz dan, nemaš što podijeliti jer ona već zna s kim si bio, što si jeo i radio, a on već zna što te je mučilo i o čemu si razmišljala. Sve ste si rekli porukama, pozivima i videima. I često vidimo parove kako sjede u kafićima, kod nje pogled istok, kod njega zapad. Malo tipkaju, pijuckaju i to je izlazak. Taj mobitel i društvene mreže će nas progutati i ubiti nam svaki zdrav odnos.

Ako su naši roditelji mogli opstati u svojim vezama bez mobitela, pa nije valjda da će naše moderne veze propasti ako se ne čujete nekoliko sati.

Ako su naši roditelji mogli opstati u svojim vezama bez mobitela, pa nije valjda da će naše moderne veze propasti ako se ne čujete nekoliko sati. I ne znači da nekome nije stalo ako mu se ne da dopisivati cijeli dan. Upravo zbog neprestanog “tipkanja” dođe do zasićenja. I onda se jedna strana hladi jer osjeća pritisak, a druga osjeća da je zapostavljena, jer više “nije kao prije”. Onda sve bude na guranje i na moranje, postanete jedno drugome teret i nezdrava obveza. Tu onda na pozornicu dolaze ljubomora, zabrane, ucjenjivanja i provjeravanje.

Sloboda je jako bitan faktor svake veze, a svaka veza treba rasti.

Sloboda je jako bitan faktor svake veze, a svaka veza treba rasti. Nije normalno da se jednako ponašate na početku i nakon pola godine veze. Zar taj odnos, povjerenje i ljubav ne bi trebali napredovati i razvijati se? Zar nije ljepše sjesti, gledati se u oči i prepričati svoj dan? Zar nije ljepše doživjeti emociju uživo, a ne preko emotikona? Zar nije ljepše jedva čekati kad ćete se vidjeti, nego smišljati putem teme o čemu ćeš pričati kad se vidite?

Bitno je prepoznavati uzroke problema i rješavati ih na početku. Brak ništa ne rješava. I nećeš ti nikoga silom promijeniti, možeš biti samo razlog nečije promjene. Razgovarajte, nemojte očekivati da će drugi pročitati vaše misli i želje. Razgovor čini čuda, a zajednička molitva još veća čuda.

Nemojte se mučiti uzalud, nego pustite Boga u svoju vezu da ozdravi, održi i učvrsti vašu ljubav.

I na kraju nešto najvažnije – na čemu gradite svoj odnos? Što ili tko je temelj? “Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji.” Nemojte se mučiti uzalud, nego pustite Boga u svoju vezu da ozdravi, održi i učvrsti vašu ljubav.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button