Zanimljivosti

Facebook špijunirao privatne poruke Amerikanaca koji su dovodili u pitanje izbore 2020?

Najstrašnija stvar je kombinirana moć Big Tech-a kompanija u dosluhu s FBI-om”, kaže jedan zviždač. “Google, Facebook i Twitter, ove kompanije su globalističke. Njima nacionalni interes nije u srcu.” Naime, izašle su informacije kako je Facebook špijunirao privatne poruke i podatke američkih korisnika i prijavljivao ih FBI-u, ako izražavaju protuvladine stavove – ili dovode u pitanje izbore 2020. – sudeći prema izvorima iz Ministarstva pravosuđa SAD-a, prenosi nypost.com.

U okviru operacije suradnje s FBI-em, netko u Facebooku je označio ove navodno subverzivne privatne poruke u proteklih 19 mjeseci i poslao ih u redigiranom obliku operativnoj jedinici za domaći terorizam u sjedištu FBI-a u Washingtonu, DC, bez sudskog osnova.

“To je učinjeno izvan pravnog procesa i bez vjerojatnog razloga/osnova”, tvrdi jedan od izvora koji je želio ostati anoniman.

“Facebook osigurava FBI-u privatne razgovore koji su zaštićeni Prvim amandmanom bez ikakvih sudskih poziva.”

Te su privatne poruke zatim izdvojene i proslijeđene do terenskih ureda FBI-a diljem zemlje, koji su naknadno zatražili sudske pozive od partnerskog Ureda američkog državnog odvjetništva u svom okrugu, a kako bi službeno dobili pristup privatnim razgovorima – koje im je Facebook već pokazao.

Ali kad su ciljane korisnike Facebooka istraživali agenti u lokalnom terenskom uredu FBI-a, ponekad koristeći tajne tehnike nadzora, nije se pokazalo ništa kriminalno ili nasilno.

“Bio je to gubitak našeg vremena”, rekao je jedan izvor upoznat sa zahtjevima za sudske pozive koje je središnjica FBI-a u Washingtonu, DC, podnijela tijekom 19-mjesečne pomame, kako bi se proizveo broj slučajeva koji bi odgovarao retorici Bidenove administracije o domaćem terorizmu a pogotovo nakon 6. siječnja, 2021., i nemira na Kapitolu.

FILE - Facebook's Meta logo sign
Izvori ovih informacija iz Ministarstva pravosuđa odlučili su razgovarati s The Postom i riskirati svoje karijere, jer su zabrinuti kako je savezna policija politizirana i zlorabi ustavna prava nevinih Amerikanaca, a navode kako je još zviždača spremno istupiti na ovu temu.

Konzervativni desničarski pojedinci

Svi korisnici Facebooka čije je privatne komunikacije Facebook za FBI označio kao domaći terorizam bili su “konzervativni desničarski pojedinci”. “To su bili naoružani, crvenokrvni Amerikanci (koji su bili) ljuti nakon izbora i slobodno najavljivali i pozivali na organiziranje prosvjeda. Međutim, nije bilo ničeg kriminalnog, ništa o nasilju ili masakru ili atentatu na bilo koga.

“Čim je zatražen sudski poziv, u roku od sat vremena, Facebook je proslijedio gigabajte podataka i fotografija. Sve je već bilo pripremljeno i spremno za isporuku. Samo su čekali taj pravni korak kako bi mogli isporučiti podatke.”

Facebook je jučer odbacio optužbe. U dvije kontradiktorne izjave, poslane u razmaku od jednog sata, Erica Sackin, glasnogovornica Facebookove matične tvrtke, Meta, ustvrdila je kako je interakcija Facebooka s FBI-em osmišljena da “zaštiti ljude od zla”.

Međutim, u svojoj prvoj izjavi rekla je: “Ove su tvrdnje lažne jer odražavaju nerazumijevanje načina na koji naši sustavi štite ljude od štete i kako surađujemo s policijom. Pažljivo provjeravamo sve zahtjeve vlasti za korisničke podatke kako bismo bili sigurni da su pravno valjani i usko prilagođeni a često i odbijamo ovakve zahtjeve. Odgovaramo na pravne zahtjeve za informacijama u skladu s važećim zakonom i našim uvjetima te obavještavamo korisnike kad god je to dopušteno.”

U drugoj, neobjavljenoj “ažuriranoj izjavi”, poslanoj 64 minute kasnije, Sackin je promijenila narativ i rekla kako su tvrdnje “pogrešne”, a ne “lažne”.

“Ove tvrdnje su jednostavno pogrešne. Prijedlog da tražimo privatne poruke ljudi zbog protuvladinog govora ili pitanja o valjanosti prošlih izbora i zatim ih proaktivno dostavljamo FBI-u očito je netočan i nema dokaza koji bi to poduprli, izjavila je Sackin, iz DC-a, koja je, kao stručnjak za krizne situacije, prethodno radila za Planned Parenthood i “Obama za Ameriku”, a sada vodi Facebookove komunikacije o “protuterorizmu i opasnim organizacijama i pojedincima”.

Dvostruka mjerila ili kako nitko od tzv. Antife nije bio procesuiran

Prije nego što je zatražen bilo kakav sudski poziv, “te informacije i podaci su već bili dostavljeni sjedištu [FBI-a], u kojima su već sadržane pojedinosti informacija iz [privatnih] poruka korisnika. Neke od njih su redigirano, ali većina nije. Uglavnom su imali dio razgovora, a zatim bi preskočili sljedeći dio, tako da su bitniji dijelovi bili istaknuti ali i izvučeni iz konteksta.

“Ali kada bi pročitali cijeli razgovor u svom kontekstu [nakon izdavanja sudskog naloga] poruke nisu zvučale tako loše… i nije bilo naznaka ikakvog plana ili organiziranja bilo kakve vrste nasilja.”

“Oni [Facebook i FBI] su tražili konzervativne desničarske pojedince. Nitko nije bio Antifa tip.”

Izvori ovih informacija iz Ministarstva pravoduđa odlučili su razgovarati s The Postom i riskirati svoje karijere, jer su zabrinuti kako je savezna policija politizirana i zlorabi ustavna prava nevinih Amerikanaca, a navode kako je još zviždača spremno istupiti na ovu temu.

Nemir već mjesecima raste unutar FBI-u i u dijelovima Ministarstva pravosuđa, a došlo je do vrhunca nakon racije u Mar-a-Lago imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

“Najstrašnija stvar je kombinirana moć Big Tech-a u dosluhu s izvršnim ogrankom FBI-a”, kaže jedan zviždač. “Google, Facebook i Twitter, ove kompanije su globalističke. Njima naš nacionalni interes nije u srcu.”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
nypost.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button