Gospodarstvo

Đuro Đaković dobiva povijesnu priliku za novi početak

Prije nekoliko dana pomalo je ispod radara prošla vijest o tome da je Europska komisija odobrila Hrvatskoj da strojarskoj grupaciji Đuro Đaković d.d. dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna)

Restrukturiranje Đure Đaković, čijem programu je EK konačno dala zeleno svjetlo, “stajat” će glavne partnere, državu i D.D. Acquisition, nešto više nego se planiralo kada je prijedlog krenuo put Bruxellesa.

Prve su kalkulacije polazile od jednakog učešća države i D.D. Acquisitiona, svaki je trebao pridonijeti s po 360 milijuna kuna, a u programu koji će u implementaciju privatni partner ukupno će uložiti više od državne potpore.

Konkretno, državna potpora koja će biti:

  • u obliku zamjene duga za dionice i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja, ukupno će iznositi 57,4 milijuna eura, odnosno 430 milijuna kuna, dok će
  • DD Acquisition unijeti 64 milijuna eura ili 480 milijuna kuna u povećanje temeljnog kapitala, što u novčanim, što u nenovčanim ulozima.

Sam će se postupak odvijati postupno, kroz nekoliko skupština, najmanje tri, a prva će se sazivati nakon što Program odobri Vlada, te se zaključi ugovor o ulaganju s DD Acquisitionom, hrvatskoj tvrtki koju su s ciljem preuzimanja slavonskobrodskog industrijalca osnovali češki gospodarstvenici Jaroslav Strnad i Rene Matera, čije su kompanije u srodnim djelatnostima s Đurom Đakovićem.

D. D. Acquisition već ima 18,88% udjela i pojedinačno je najveći dioničar, dok država ukupno ima 26,44% Na prvoj skupštini predložit će se pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, a kojim bi se nominalna vrijednosti dionice prepolovila na 10 kuna, a potom slijedi spajanje 50 dionica u jednu.

U idućoj fazi predviđeno je da se temeljni kapital poveća državnim doprinosom, izdavanjem novih dionica ulaganjem prava u iznosu od 101 milijun kuna, iza čega slijedi smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka spajanjem dvije dionice u jednu.

Nakon toga na redu je doprinos strateškog partnera, odnosno povećanje temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica ulaganjem novca i prava u iznosu od 227 milijuna kuna. Ostali iznos potpore realizirat će se u idućoj fazi, jer provedba programa očekuje se do kraja 2023.

Ovo rješenje koje je utvrđeno kao jedini put za očuvanje proizvodnje u Đuri Đakoviću, razočaralo je male dioničare, koji su najbrojniji, no, do sada nisu organizirano nastupali na skupštinama.

Đuro Đaković,
Slika: Američko borbeno vozilo pješaštva – IFV Bradley. Prema dostupnim planovima, u sljedećim bi godinama ta vozila nabavljale Grčka, Bugarska, Rumunjska i Sjeverna Makedonija, što bi onda osiguralo poslove za tvrtku u Slavonskom Brodu. No, sudbina Bradleya još je uvijek neizvjesna. (Foto: snimka zaslona YT)

Potraga za strateškim partnerom

Brodski holding već godinama traži strateškog partnera koji bi modernizirao kompaniju. Sada će ipak dobiti opipljivije poslove u vojnom segmentu. Povučemo li paralelu s brodogradilištem Viktor Lenac koje posluje odlično, ponajprije na krilima poslova za Šestu flotu, dolazimo do zaključka da je to itekako važno. Prije dvije godine spominjalo se kako je američki BAE Systems zainteresiran za suradnju s brodskim holdingom. Tada se govorilo da je preduvjet da BAE Systems krene s proizvodnjom u Slavonskom Brodu taj da Hrvatska donese odluku o nabavi oklopnih vozila Bradley.

Brodski holding sada ima povijesnu priliku, slažu se analitičari. U prvom redu, da postane istinska globalna kompanija koja više nikad neće ovisiti o državnim potporima. Iako, nema sumnje, s obzirom na prirodu sektora u kojima posluje, Đuro Đaković itekako će morati biti naslonjen na državu, pogotovo u obrambenom segmentu. Prije svega, radi se o potencijalu tekućih poslova na održavanju i modernizaciji pojedinih tipova oklopnih vozila.

SAD su početkom 2018. ponudile Hrvatskoj donaciju u obliku vozila Bradley M2A2 ODS s topom 25 mm. Tada je i otvorena tema o modernizaciji vozila u Đuri Đakoviću. No, modernizacija “hrvatskih” Bradleyja samo je dio planova Amerikanaca u Slavonskom Brodu. Oni žele u “Đakoviću” u budućnosti otvoriti logističko središta za održavanje Bradleyja za ovaj dio Europe.

Podsjetimo, nedavno su Amerikanci upozorili hrvatsku vladu da njihova ponuda vrijedi još samo do siječnja. Holding Đuro Đaković obuhvaća četiri tvrtke među kojima veličinom prihoda i ugovorenim poslovima odskaču Specijalna vozila, poznata po proizvodnji tenka M-84 i željezničkih vagona. No, i u prošlogodišnjem gubitku Holdinga od 65 milijuna kuna Specijalna vozila imala su najveći udio, 47,8 milijuna kuna. Đuro Đaković grupacija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovala je s gubitkom od 53,6 milijuna kuna, što je za 68,5 posto više nego lani.

U devetomjesečnom izvješću Uprava Đure Đakovića poručila je kako je uspjela stabilizirati svoju likvidnost. Nakon toga i proizvodni proces je optimiziran i kreće se nesmetano dok raste i razina poslovnih prihoda, poglavito prihoda od izvoza.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Tportal.hrposlovnidnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button