Domovina

Dr. Vukušić o slučaju Buljan-Flander i H-altera: Živimo u medijsko-političkom matrixu

Zakuhalo se ovih dana oko Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i čelnice Gordane Buljan Flander, nakon što je portalu H-alter Općinski građanski sud u Zagrebu odredio privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o njima.

Spomenutim Rješenjem je portalu H-alter zabranjeno objavljivati programske sadržaje svih vrsta medija, a koji se tiču prof.dr. Gordane Buljan Flander, ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Poliklinika).

Da podsjetimo širu javnost, na stranicama H-alter portala novinarka Jelena Jindra u zadnjih je par tjedana u svojim tekstovima žestoko kritizirala rad Poliklinike sa osnova nekoliko anonimnih priča žena koje ona naziva “Hrvatskim Laurama”, a koje nisu bile zadovoljne tretmanom u Poliklinici, jer su od strane iste bile ocijenjene kao emotivne zlostavljačice koje svoju djecu otuđuju od njihovih očeva.

Vrhunac ovog tekstovnog serijala bio je intervju sa pjevačicom Severinom Vučković, u kojem je ona opisala svoju ”višegodišnju golgotu” u borbi za skrbništvo nad sinom Aleksandrom, gdje se u negativnom kontekstu dotakla i Poliklinike, te prof. Buljan Flander.

U cijelom navedenom serijalu novinarka Jindra se svojstveno trudila u svojim tekstovima defamirati i sam koncept “otuđenja od roditelja” (premda za to nema nikakove stručne kfalifikacije) pri čemu se iz ozračja u kojem su tekstovi pisani moglo iščitati da su u okviru Poliklinike favorizirani isključivo očevi naspram majki.

Da parafraziram Jelenu Veljaču: intonacija Jindrinih tekstova bila je takova da su svakog oca na vratima Poliklinike gotovo dočekivali kao “heteroseksualnog muškarca na poziciji moći”.

Poznati psihijatar Herman Vukušić oglasio se na facebook-u oko ovog slučaja Gordane Buljan Flander i medijske hajke portala H-alter a sada i ostalih ”mainstream” medija :

“ŽIVIMO U MEDIJSKO-POLITIČKOM MATRIXU

Medijska hajka na sudsko Rješenje kojim se portalu H-alter zabranjuje daljnje pisanje o prof. Gordani Buljan, a na koju se nadovezala plejada političkih aktera u lovu na jeftine poene po meni je usporediva samo još sa slučajem HVIDR-e i lista “Osječki dom” iz 2002. godine.

Tada je taj list pod parolom “brige o poreskim obveznicima” objavio popis od 3333 ratna vojna invalida sa područja osječko-baranjske županije, uključujući i iznose njihovih mirovina, kao i stupnjeve tjelesnog oštećenja.

Na to je reagirala osječka HVIDR-a i blokirala tiskaru u kojoj se list štampao, a blokada je prekinuta nakon do tada neviđenog medijskog pritiska kako ta blokada predstavlja “ukidanje medijskih sloboda i prava javnosti na istinu”.

Kao i u slučaju prof. Flander, u cijeli se slučaj promptno angažirao i sam vrh Hrvatskog novinarskog društva, čiji je tadašnji predsjednik osobno otišao u Osijek da se tamo bori za “medijske slobode”.

Naravno, na sve se nadovezala kamarila političkih lešinara koja je iz osobnih samopromocijskih interesa dala za pravo medijima da branitelje javno pribiju na stup srama.

Danas, osam godina nakon što smo postali punopravna članica EU svima je jasno da se takovi podaci ne smiju objavljivati i da predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih sloboda i ustavnih prava, a u međuvremenu je i znanstveno dokazana činjenica da su takove “medijske slobode” u slučaju braniteljske populacije doprinijele njihovoj visokoj stopi samoubojstava.

U slučaju prof. Gordane Buljan Flander zazivanje “medijskih sloboda” i prava javnosti na “istinu” jučer se moglo čuti i od strane samog vrha hrvatske države, između ostaloga i od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek:

“Načelni stav je da mi nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome UNAPRIJED ZABRANILO (moj caps) nekome da o nečemu piše. Svaki prijepor oko tekstova u medijima treba rješavati sukladno o Zakonu o medijima. Demantij, pa eventualno sudski spor. Na ovakav način zaustaviti novinara ili novinarku da dalje piše to mi je potpuno neshvatljivo i ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu”.

Problem kod ove izjave, kao i kod svih onih koji su komentirali sudsko Rješenje a da ga nisu niti pročitali, leži u činjenici da se istim ne zabranjuje pisanje unaprijed, već DALJNJE pisanje od strane portala koji je u svojim dosadašnjim tekstovima po mišljenju suda bio pristran i neobjektivan, te kao takav nanosio štetu ugledu Poliklinike i prof. Buljan Flander osobno.

Meni je začuđujuće da se i pojedini pravni stručnjaci iščuđavaju ovakovoj odluci suda, pa ih ja ovim putem upućujem neka malo istraže pravne reperkusije pojma “blaćenje” (engl: slander) u anglo-saksonskom pravu i većini (starijih) članica EU.

Ako im je to teško, evo im u nastavku teksta link ureda kalifornijskog državnog tužioca, pa neka vide kako se ovakove situacije tretiraju u drugim državama:

https://www.attorneygeneral.jus.gov.on.ca/eng…/pub_ban.php#


Na koncu, ali nikako i najmanje važno, izjava ministrice Obuljen-Koržinek dobiva pak malo drugačije konotacije ako se sagleda u svjetlu podataka koje je objavio portal dugopolje.org, a gdje se vidi da je ona gotovo nečitanom portalu u 2020. godini dala skoro 900.000 kuna novaca poreznih obveznika…..” napisao je Vukušić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button