Vijesti

Dodik traži deportaciju visokog predstavnika Schmidta iz BiH

ČLAN Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da treba deportirati visokog predstavnika u BiH. Kako piše N1 BiH, Dodik je rekao da je Christian Schmidt apsolutno nepostojeća osoba u smislu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH te da bi ga trebalo deportirati prema zakonu koji se bavi strancima u toj zemlji. 

”Schmidt nema formalno imenovanje, nema bonska ovlaštenja niti može intervenirati u BiH”, kazao je Dodik. Dodao je da u situaciji kada je Vijeće ministara riješilo značajan dio tog problema, Schmidt namjerava nametnuti se kao faktor odlučivanja u BiH i tako pogaziti sve demokratske institucije, a time i BiH.

“BiH ne postoji kao suverena država, ona je propala, a ovo je zakucavanje te propasti od strane tako neodgovornih lica i struktura”, komentirao je Dodik.

“Daytonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije se to pokušalo nametnuti kao pitanje vezano za visokog predstavnika koji u institucionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, izjavio je Dodik u Sarajevu.

Ocijenio je da ponovo zasjeda neka neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za provođenje mira. “Oni nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim priopćenjima pokušavaju nametnuti određena ponašanja”, dodao je.

Dodik smatra da su BiH u prošlosti doveli pred nerješiva pitanja i da je zato BiH upala u institucionalnu agoniju. “Kada se povijest bude pisala, vidjet će se da su oni bili značajan faktor koji je remetio put prema stabilnosti u BiH”, zaključio je.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button