Kultura

ČETVERORED ili BITKA NA NERETVI – povijesna istina ili povijesna laž

Hrvatski vladari koji upravljaju državnom televiziju (HRT) smatraju da pobuđuju društvenu korist s filmom koji promiče povijesnu laž (Bulajićevu Bitku na Neretvi) umjesto da filmom promiču povijesnu istinu (Sedlarov Četverored).

TIto je srušio most i poslije preko srušenog mosta prelazio. U posljednjoj fazi su bili Nijemci i partizani protiv četnika. Nijemci su pustili partizane da iziđu iz obruča da bi se obračunali s četnicima. Koča Popović 15.5. 1943. zapisuje da napad Nijemaca na partizane s kojima su u “martovskim pregovorima” dogovorili suradnju, nije bio samo ispad, nego i kršenje rezultata martovskih sporazuma jer je to bila dobro pripremljena akcija. Od 15-16.000 partizane izvuklo se nekoliko tisuća i Nijemci su pobili sve zarobljenike.

Do listopada 1944. prema njemačkim dokumentima stradalo je ne samo u Jugoslaviji nego na cijelom Balkanu 4.008 Nijemaca.

Partizani su bila neučinkovita vojska koja je žrtvovala svoje borce i civilno stanovništvo da bi u političkom sukobu došla na čelo obnovljene Jugoslavije. O tome govori i činjenica da je broj mrtvih relativno gledano među Jugoslavenima među najvećima u svijetu.

Za komunističku revoluciju i dolazak na vlast, komunisti su bili spremni žrtvovati pola jugoslavenskog stanovništva.

Prema tome, film Bitka na Neretvi je povijesni falsifikat. Tito je na prostoru Hrvatske napravio “Oktobarsku revoluciju”. Srbiju je savladao uz pomoć masovne invazije Crvene armije.

Sanjamo Hrvatsku u kojoj će se gledati filmovi koji točno prikazuju povijesne događaje, kao što je Sedlarov Četverored. Igrani filmovi su utjecajniji u odnosu na druge medije za stvaranje nacionalne svijesti o povijesnim događajima. Hrvati osjećaju privlačnost povijesne istine i gađenje prema povijesnim lažima. Samo Hrvati ne znaju kako to postići kroz državne politike.

IZVOR:Hrvatska Povijest – od A do Ž

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button