Vijesti

Britanci i Amerikanci navodno spremili plan za ukidanje Republike Srpske? 

Pojačano britansko prisustvo u BiH kako špekulira portal ATV BL, koji se inače nalazi pod sankcijama američke administracije, već je rezultiralo planovima o ukidanju Republike Srpske i smjenama njenih dužnosnika.

Plan je plod sastanka britanskih i američkih operativaca koji su skrojili strategiju u nekoliko točaka, tvrdi ATV BL, a prenosi dnevnik-ba, bez pozivanja na izvore koji bi mogli potvrditi ili negirati ove navode.

Sastanak je održan u Kampu Butmir – Sarajevo, gdje se nalazi zapovjedni i obavještajni centar združenih snaga “Task Force”, kojeg čine Amerikanci i Britanci.

Plan za ukidanje Republike Srpske uključuje primjenu bonskih ovlasti, kojim se planiraju:

  • smjene izabranih predstavnika u Republici Srpskoj, i
  • ukidanje izvršne i zakonodavne vlasti, čime bi se praktično razvlastili organi upravljanja u Republici Srpskoj.

Za te namjene planira se strateško pozicioniranje snaga u sastavu EUFOR-a na ključne točke, koje će biti ojačane četom za brzo reagiranje koju bi činili NATO vojnici.

EUFOR trenutno ima 17 timova za vezu i osmatranje, 600 vojnika i ostale dijelove koji se nalaze u Sarajevu.

Operativnim planom, koji je već sačinjen, predviđa se pozicioniranje NATO/EUFOR snaga, ranga satnije do ranga bojne u Distriktu Brčko, radi presijecanja Republike Srpske na dva dijela, kao i obrazovanje vojnopolicijskih snaga velike mobilnosti (poput karabinjera), koje bi imale sposobnost da se u kratkom vremenskom roku rasporede na bilo kom dijelu BiH, radi konfrontacije s paravojnim jedinicama, policijskim snagama Republike Srpske i građanskom neposlušnošću, odnosno pobunom Srba, zaključuje ATV BL u svojoj analizi, koja je uskraćena za izvore ili izjave relevantnih sugovornika. Radi li se o medijskom predizbornom “dizanju tenzija”, vrijeme će najbolje pokazati.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button