Domovina

Botić: “Moja djeca ubuduće neće nositi masku u školi, pozivam i ostale roditelje da o tome ozbiljno razmisle”

Marjana Botić, vijećnica Akcije mladih medijima je proslijedila priopćenje o tri inicijative koje je pokrenula:

“U zahtjevnom trenutku za djecu i obitelji, željela bih sve kolegice i kolege vijećnike, Gradonačelnika i javnost obavijestiti o inicijativama koje sam pokrenula, a koje za krajnji cilj imaju dobrobiti za građane, obitelji i djecu u Zadru, Hrvatskoj općenito.

Inicijativu za osiguravanje toplog obroka u školi za sve učenike osnovnih škola u Zadru (i paralelno u Zadarskoj županiji) želim predstaviti na osnovi odgovora nadležnog ureda jer smo svjesni da je to jedan proces, što nas međutim ne smije zaustaviti da tople školske obroke uz participaciju i/ili besplatne osiguramo za svu školsku djecu što prije.

Inicijativu  „Besplatne ulaznice  u Nacionalne parkove i Parkove prirode za hrvatske građane, obitelji i djecu“  (u privitku detaljnije) pokrećem jer svi vidimo kako su  Nacionalni i Parkovi prirode postali praktično potpuno nedostupni našim sugrađanima zbog,  za naš standard, enormno visokih cijena ulaznica. Stoga vidimo potrebu za ovakvom inicijativom i molim za mailove podrške u odgovoru na ovaj mail ukoliko nađete da iste podržavate.

Također ponukani neželjenim slikama, čak koliko čujemo hapšenjima roditelja koji se opire nošenju maski djece u školi, podsjećamo kako je osobno član Nacionalnog stožera g. Capak javno u ožujku i travnju prošle godine kad nije bilo maski u prodaji, govorio o tome kako se maske ne trebaju nositi, a posebno ne zdrava djeca u školi!!  Sad, posebno nakon provedenog nacionalnog istraživanja koje je potvrdilo kako je Corona situacija negativno utjecala na psihičko i psihološko stanje djece podržavam inicijativu da djeca u školama ne trebaju nositi maske.

Nošenje maski u školi praktično je  bez ikakvih utjecaja na eventualno širenje virusa, ali zato je štetnim za zdravlje djece u pogledu pravilnog disanja i razvoja pluća. Svi koji radimo u obrazovanju svjesni smo da djeca međusobno nisu opasnost, kako maske nose eventualno zbog nas i vjerujem kako smo se  većinom, ako ne svi spremni odreći se te gotovo nikakve sigurnosti – za dobrobit i pravilan razvoj djece? 

Ubuduće moja djeca neće nositi masku u školi, a pozivam i ostale roditelje da o tome ozbiljno razmisle.” navela je Botić.

I znanstvenik Gordan Lauc iznio je jasan stav o nošenju maske u školi. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Trudim se da moj FB zid bude izvor objektivnih informacija o ovoj pandemiji i nikako se ne slažem s onima koji ljude koji prate ovaj zid nazivaju neukima, razularenima, ruljom ili slično. Mislim da je velika većina ljudi razumna, neovisno o tome koje su škole završili. Ekstremisti su po definiciji rijetki, no nažalost u zadnje vrijeme vrlo glasni s obje strane pandemijske podjele u društvu. U tom kontekstu skromno dijelim svoje mišljenje s onima koji ga žele čuti.

1) Mislim da su maske u školama besmislene, jer imaju vrlo mali učinak na širenje pandemije

2) Maske su neugodne, onemogućavaju normalnu komunikaciju, no ne predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu prijetnju za veliku većinu djece

3) Bilo kakve agresivne akcije roditelja na sprječavanju korištenja maski su štetne kako za konkretno dijete u čiji život se unosi nered, tako i po čitavo društvo, jer nam dodatne polaziracije i sukobi mogu samo škoditi. Nemojte sudjelovati u takvim stvarima.

4) Ako želite nešto poduzeti, pišite ravnatelju škole, gradonačelniku ili općinskom načelniku i tražite da vam pojasne zašto oni osobno prisiljavaju vaše dijete da nosi masku kada to niti na koji način ne pridonosi zdravlju ili školovanju djeteta, ometa normalnu nastavu i komunikaciju među djecom i sa nastavnikom, a na dinamiku epidemije ima iznimno mali utjecaj. Ravnatelji i gradonačelnici / općinski načelnici imaju mogućnost ukinuti maske u školama, a ako inzistiraju na maskama, moraju vam objasniti zašto to rade”, napisao je Lauc.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button