Zanimljivosti

“Blagodati” moderne tehnologije i Alexa amazon uređaja: Shvatio je što se događa tek…

Kako se moglo čuti na sudu u britanskom Isleworhu, 46-godišnja Phillipa Copleston-Warren pristupila je aplikaciji Alexa amazon uređaja koji se koristi kao kućni asistent, koji je u vlasništvu njenog bivšeg dečka te preuzela kontrolu nad kamerama, svjetlima i Amazon Echo pametnim zvučnikom u njegovom domu.

Britanka je iskoristila sve što je mogla ne bi li napakostila bivšem dečku, a to je uključivalo i objavu njegovih nagih fotografija na društvenim mrežama.

Pametni uređaji neizostavan su dio pametnog doma. No, što kad kontrolu nad tim uređajima preuzme osoba koja tamo više ne živi i krene u osvetnički pohod?

Naime, kako se moglo čuti na sudu u britanskom Isleworhu, 46-godišnja Phillipa Copleston-Warren pristupila je aplikaciji kućnog asistenta Alexe, koja je u vlasništvu njenog bivšeg dečka te preuzela kontrolu nad kamerama, svjetlima i Amazon Echo pametnim zvučnikom u njegovom domu.

Alexa amazon,
Alexa amazon-ov uređaj je uvijek spreman odgovarati na upite, pričati šale, puštati glazbu, pronaći najbrži put do posla, prilagoditi termostat sa Vašim pametnim kućnim uređajima i puuuno toga još…
Pa, tko voli nek izvoli… 

To joj je omogućilo da promatra svog bivšeg dečka i njegovu novu djevojku u njegovoj kući, u kojoj je prije boravila s njim. Palila je i gasila svjetla, a u jednom je trenutku putem pametnog zvučnika novoj djevojci rekla da se “gubi iz kuće”, dok je iskoristila kamere kako bi snimila nage fotografije bivšeg dečka i objavila ih na društvenim mrežama.

Da se nešto čudno događa, njen bivši partner otkrio je tek kad su ga njegovi zabrinuti prijatelji pitali zašto je na Facebooku objavio svoju nagu fotografiju uz pitanje “Izgledam li debelo?”.

Tužitelj je otkrio i kako je nova djevojka dobila ponižavajuće poruke na svom profilu Match.com i to sa profila žrtve koji je bio pod kontrolom 46-godišnje Britanke.

Phillipa Copleston-Warren ogriješila se o privatnost žrtve. Uzrokovala je da se on osjeća nesigurnim u svom domu i online. Nije uklonila fotografije kad se to od nje tražilo i promijenila je lozinke na računima kako bi onemogućila žrtvi pristup, rekao je tužitelj na sudu.

Dodao je kako se u grupi na WhatsAppu hvalila svojim pothvatima i prijetila daljnjim slanjem nagih fotografija svim prijateljima i poslovnim partnerima žrtve.

Priznala je svoju krivnju zbog otkrivanja privatnih seksualnih fotografija s namjerom izazivanja štete.

Ovo je možda najbolji primjer što se može dogodili ako se netko zainati i odluči osvetiti, a ima pristup aplikacijama ili šiframa uređaja u pametnom domu.

Kako biste to izbjegli, najbolje je ne dijeliti lozinke s drugim osobama ili ih, nakon razilaženja, obavezno promijeniti, izvještava BBC, a prenosi zimo.hr.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button