Povijest

AKCIJA HV-a MILJEVCI 1992. POTUKLA I OTPUHALA SRPSKOG OKUPATORA…

Miljevci su bili strateški iznimno važna točka jer je neprijatelj na Miljevačkom platou držao cijeli Šibenik i širu okolicu na dlanu. Nakon prethodnog osvajanja pozicije Nos Kalik, koji je bio svojevrsno predvorje Miljevačkog platoa, krenula je akcija oslobađanja miljevačkih sela.

Operacija Miljevci bila je specifična jer je organizirana gerilski, bez znanja i potpore državnoga vrha i bez potpore međunarodne zajednice. Izvedena je briljantno i precizno – u samo jedan dan oslobođen je čitav Miljevački plato, nažalost ne i bez žrtava.

Uvod u operaciju “Miljevci”

Zbog stalnih topničkih napada po Šibeniku, Skradinu i čitavoj šibenskoj bojišnici, izvedena je operacija “Miljevci”. Povod za akciju dali su im agresori koji su minirali i palili kuće Miljevačkog platoa i terorizirali ostatak hrvatskog stanovništva. Inicijativa operacije potekla je od neposrednih zapovjednika. Pripremljena je u tajnosti, a provedena u jednom danu. Područje operacije je bilo na sedam većih sela i više zaseoka u kojima je živjelo oko 1300 stanovnika, isključivo Hrvata.

Tijek operacije

Napad i dovođenje postrojbi obavljen je preko noći i to u skupinama. Napad je počeo bez paljbene pripreme u 5 sati 21. lipnja 1992. godine s ciljem da se iznenadi neprijatelja. Izveden je u tri smjera: preko rijeke Čikole, rijeke Krke i Nos kalika. Borba se vrlo brzo razvila na cijelom miljevačkom prostoru. Neprijateljski tenkovi su pokrenuti tek poslije 7 sati. Prvi tenk je uništen, a ostali su se vratili u vojarnu Trbounje. Borbe su trajale cijeli dan, a selo Drinovci je oslobođeno zadnje, 22. lipnja 1992. u jutarnjim satima.

Taj dan započeli su pregovori pod pokroviteljstvom UNPROFOR-a i EZ o prekidu vatre. Sljedećeg dana 23. lipnja 1992. izveden je protunapad neprijatelja s 8 tenkova, 4 oklopna transportera i pješaštvom.

Protunapad je zaustavljen, uništena su 2 neprijateljska tenka, a ostali su se nakon toga povukli u vojarnu Trbounje. Vijeće sigurnosti UN-a izdaje Rezoluciju 762 koja osuđuje akciju i traži povlačenje hrvatskih snaga na početne položaje, što Hrvatska odbija.

U akciji Miljevci poginulo je ili od posljedica ranjavanja kasnije umrlo osam hrvatskih branitelja: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac.

Cijela operacija bacila je novo svjetlo na hrvatsku obranu u Domovinskom ratu, kako u očima neprijatelja koji je shvatio da se Hrvatska neće lako pokoriti, tako i u očima međunarodne zajednice.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button