Domovina

Mediji opet unedogled vrte onu priču oko M. Furlan

Tobože je Mira Furlan bila proganjana od vlastitih sugrađana jer se preselila u Beograd, udala za Srbina, bila Yugoslovenka i sl.

Glumica Mira Furlan napustila nas je u 66. godini života na jučerašnji dan prije točno tri godine. Posljednje je godine života provela u Americi. Dapače, u Ameriku je iz Beograda otišla devedesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Obljetnica njezine smrti ponovno je bio povod da u našim medijima pišu hvalospjeve i jadikovke o tobožnjem njezinom progonu iz Zagreba i Hrvatske.

Tobože je Mira Furlan bila proganjana od vlastitih sugrađana jer se preselila u Beograd, udala za Srbina, bila Yugoslovenka i sl.

Teške besmislice! Teške!

Uglavnom, vjerojatno mnogi ne znaju, pa da znaju odgovoriti gdje bude trebalo, bio sam ‘tu negdje’.

Miri Furlan nikada nitko nije rekao jednu ružnu riječ zbog odlaska u Beograd, udaje, politike, niti je to normalno. Upravo suprotno, tu je bila strahovito popularna.

Ako neki lunatik slučajno i jest, to je bilo posve marginalno i sporadično, kao što svatko od nas ponekad zbog nekog opskurnog lika doživi stanovitu neugodnost.

To bi bio poraz zdravog razuma! Tamo je živjela i prije rata, priča bi tu završila.

No, GLAVNI PROBLEM, dakle krimen koji joj sugrađani nikada nisu oprostili, je činjenica da je u jesen 1991. godine odlučila na BITEF-u, međunarodnom kazališnom festivalu u Beogradu, izvesti predstavu ‘L’Illusion Comique’.

Dakle, u vrijeme totalne agresije, dok je gorio Vukovar, Dubrovnik, Škabrnja, Gospić, Drniš, dok su hrvatski momci brutalno ginuli po rovovima i bivali transportirani u konc logore, žene silovane… ona je, kao tada javna ličnost u Hrvatskoj, ponosno igrala kazališnu predstavu u samom epicentru zla.

Zar to nije neka poruka?

E pa ne ide to tako, drugarice.

I onda, kada se umorila od konobarenja, pranja tanjura i glumljenja u trećerazrednom smeću u USA, odlučila se vratiti tim istim sugrađanima, koji su praktički jučer izišli iz skloništa.

Ne ide to tako, drugarice.

Mi smo je ipak na koncu primili, a u svakom civiliziranom narodu bila bi ‘persona non grata’.

Uglavnom, to je to. Sve drugo je ljevičarski antifa-folklor.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button