Domovina

28. kolovoza 1993. utemeljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je upravna jedinica koju su utemeljili Hrvati u sklopu Republike Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine. Ona je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991. Bila je dio političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo. Tako su Hrvati reagirali na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Herceg-Bosna je bila, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Ovaj teritorij je površinom zahvaćao prostor od 10.950 kilometara kvadratnih.

25. kol 2011. Proglašena Hrvatska Republika Herceg Bosna u Grudama 28.08.1993.g. i dio prigodnog govora predsjednika mr. Mate Bobana.

https://youtu.be/JLRC8VSRuOs

A zašto je stvorena Herceg-Bosna možete vidjeti OVDJE

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button