DomovinaVideo

(Video) 28. GODINA OD OKONČANJA OPSADE HRVATA ŽEPČAKE ENKLAVE

18.03.2022. godine navršava se 28. godina od okončanja vojne opsade Hrvata žepačkoga kraja koje je otpočelo napadom postrojbi tzv. A BiH iz pravca Zenice na sv. Ivu 24.06.1993. godine a trajala sve do 18.03.1994. godine .

Opsada i stalni napadi na ovu Hrvatsku enklavu čiji su žitelji samo željeli opstati na svome ognjištu, trajala je 268 dana . U ovom razdoblju žepčaki Hrvati su izuzetno teško živjeli i preživljavali. Živjeli su u tami, bez električne energije u nedostatku osnovnih potrepština za život sa jednim telefonom, kao jedinom vezom sa ostatkom svijeta. U tom razdoblju žene i djeca su preuzele sve obveze za preživljavanje obitelji dok je muški dio obitelji provodio dane u rovovima , na obroncima žepčake enklave.

U cilju obrane svojih obitelji i hrvatskoga puka, pripadnici HVO-a , branili su i obranili kružnu obrambenu crtu unutar okruženja između Tešnja,Maglaja, Zavidovića, Zenice i Teslića u dužini od 62 kilometra, sa 543 borbena položaja . U ovom ratnom periodu Domovinskog rata, život je izgubilo 257 hrvatskih branitelja, 639 branitelja je ranjeno a neki od njih i više puta.

Tijekom ovog ratnog perioda zarobljena su 44 pripadnika HVO-a od strane tzv. A BiH među kojima je i 33 pripadnika HVO-a koji su zarobljeni na Maglajskom bojištu na crtama spram VRS. U ovom periodu ratnog vihora stradao je veliki broj civila među kojima je i bilo djece .

Samo zahvaljujući pripadnicima postrojbi HVO-a Hrvati na žepčakim prostorima još uvijek žive.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button