Zanimljivosti

2000 hrčaka će biti ubijeno zbog straha od prvog prijenosa sa životinje na čovjeka

Vlasti su poručile trgovinama za kućne ljubimce i vlasnicima da predaju oko 2000 hrčaka na eutanaziju i privremeno obustave uvoz malih životinja nakon što su prvi put pronašle dokaze o mogućem prijenosu Covid-19 sa životinje na čovjeka u Hong Kongu.

Dužnosnici su dali nalog u utorak nakon što je 11 uzoraka uzetih od hrčaka bilo pozitivno i pojavile su se još dvije ljudske infekcije, jedna potvrđena i jedna preliminarna pozitivna, povezana s trgovinom za kućne ljubimce u Causeway Bayu, piše south china morning post.

Životinje će biti testirane prije eutanazije, rekle su vlasti.
Direktor poljoprivrede, ribarstva i zaštite dr. Leung Siu-fai najavio je da će svi vlasnici koji su kupili hrčke od 22. prosinca morati predati životinje.

“Procijenili smo da su rizici relativno visoki i stoga smo donijeli odluku na temelju potreba javnog zdravlja”, rekao je Leung. “Pozivamo sve vlasnike kućnih ljubimaca da se pridržavaju stroge higijene prilikom rukovanja svojim ljubimcima i kavezima. Ne ljubite ih i ne ostavljajte ih na ulici.”
Vlasnici bi svoje ljubimce trebali odvesti veterinaru ako uoče bilo kakve zdravstvene anomalije ili se mogu obratiti odjelu za pomoć, dodao je.

Zaraza Delta prvi put je prijavljena u nedjelju i uključuje 23-godišnju ženu koja je radila u Pet shopu Little Boss.

Izvor je ranije rekao da trenutni dokazi sugeriraju da bi to mogao biti prvi prijenos koronavirusa sa životinja na ljude u Hong Kongu.
“Sekvenciranje genoma [urađeno na uzorku virusa radnika] pokazalo je da je ovo tip genoma onaj koji kruži Europom i Pakistanom”. Postoji šansa [zaraze] preko hrčaka uvezenih iz Nizozemske, koji su također imali taj tip genoma [pronađen na radniku].
“Zato je vrlo vjerojatno da je prijenos ovoga puta sa životinja na ljude.”

2000 hrčaka će biti ubijeno zbog straha od prvog prijenosa sa životinje na čovjeka
www.crodex.net
Carrie Lam. Foto: Nora Tam

Kada je Gordan Lauc jesenas u šali objavio, o čemu smo pisali OVDJE, da New York Times želi cijepiti sve jelene, Faktograf.hr se kroz pero svog glavnog urednika vidovitog Petra potrudio to odmah označiti kao lažnu vijest.

Nažalost razina nerazuma u ovoj pandemiji nadilazi čak naš sarkazam. Evo sada u Hong Kongu ubijaju sve jadne hrčke u nekakvoj trgovini kućnih ljubimaca u strahu od jednog od pet koronavirusa koji uzrokuje prehladu… (s omikronom je COVID-19 postao prehlada, prethodne varijante su bile značajno opasnije).

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button