Izbor uredništva

Znate li što je Overtonov prozor?

Overtonov prozor je izraz kojim se opisuje raspon ideja – ponajprije političkih – koje javnost drži prihvatljivima za raspravljanje.

To nije ispiranje mozga nego je daleko profinjenija tehnika. Njena je učinkovitost osigurana korak po korak tako da postepeno utječe na sustav koji dopušta tom procesu da ostane neprimijećen od društva koje postaje siguran plijen.

Termin je nastao prema imenu američkog autora Josepha Overtona, koji je u svojim radovima devedesetih godina 20. st. predstavio koncept koji objašnjava kako političari neće promicati ideje koje doista smatraju ispravnima, nego one koje je javnost spremna prihvatiti. Koncept je zadobio šire prihvaćanje nakon Overtonove smrti 2003. godine.

Stupanj javnog prihvaćanja određene ideje Overton iskazuje u više stupnjeva:

-nezamislivo,

-radikalno,

-prihvatljivo,

-razumno,

-popularno

-zadano.

Kada se u nastojanju za postizanjem nekog političkog cilja ustanovi da je ideja u javnosti neprihvatljiva, može se pristupiti djelovanju radi pomicanja Overtonovog prozora.

Pomicanje prozora ideja prihvatljivih u javnom diskursu može se postići javnim zagovaranjem vrlo radikalnih ideja, kako bi manje radikalne – ali još uvijek neprihvaćene – ideje bile prepoznate kao umjerene, te, s vremenom, posve prihvatljive.

Kada se u javnosti prostor pomakne tako da obuhvati do jučer neprihvatljive ideje, istodobno će neke od ranije prihvatljivih ideja – postati sada neprihvatljivima.

Kao primjer pomicanja Overtonovog prozora navode se primjer legalizacije istospolnog braka, koji je u nekoliko desetljeća napredovao od nemoguće, neprihvatljive i čak smiješne ideje, do razine propisa u mnogim zemljama.

I sad, znajući za tzv. Overtonov prozor javnog diskursa, promatrajmo kako se taj prozor pomiče.

Naprimjer, promjena spola kod djece i tinejdžera do jučer je bila nešto nezamislivo i nije uopće nalazila uporišta u javnom diskursu.

Danas više i nije nezamislivo. Danas je to samo radikalna ideja koju ipak možemo zamisliti i počinje se govoriti o tome. U budućnosti očekujemo inauguriranje ove ideje u prihvatljivo pa i razumno.

Istovremeno, u Americi je ovo već u domeni popularnog.

Istovremeno, mnoge do jučer potpuno normalne i prihvatljive stvari polako klize u domenu radikalnog. Kao primjer možemo navesti obitelji sa mnogo djece, tradicionalni kršćanski odgoj ili pak najobičnija svinjokolja.

Ovo su samo neki u moru primjera.

Sve to možemo promatrati kroz godine. I možemo vidjeti kako nam se ( pogotovo mladima) preko medija, filmova i pop kulture promoviraju ideje koje su nam do jučer bile nazamislive a danas nam ih se prezentira kao normalne.

Izvor:Rubni portal

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button