DomovinaVijesti

Vlada će američkoj tvrtki Colgate isplatiti 297 milijuna kuna da izbjegnu tužbu

Nagodbom bi se navodno izbjegao sasvim izvjestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID).

Vlada je u srijedu dala suglasnost za sklapanje Sporazuma o prijateljskom rješenju spora između Republike Hrvatske i američke kompanije Colgate/McCallum i osnivačem Gavinom Susmanom, na temelju kojega se toj tvrtci isplaćuje 297 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Nagodbom bi se, kažu u Vladi, konačno riješio spor između Republike Hrvatske i američkog investitora proizašao iz postupanja Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji nakon promjene vlasti 2000. godine nije u potpunosti izvršio ugovore o nadoknadi dionica u programu kuponske privatizacije.

Američkom investitoru isplatit će se 297 milijuna kuna, a on se zauzvrat odriče pokretanja bilo kakvih sudskih i arbitražnih postupaka protiv Republike Hrvatske. Dodatno se obvezuje u idućih pet godina najmanje 100 milijuna kuna od spomenutog iznosa uložiti natrag u Hrvatsku.

Nagodbom bi se izbjegao sasvim izvjestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), a izbjegava se i tužba U.S. International Development Finance Corporationa, razvojne banke SAD-a, pred američkim sudom zbog police osiguranja ulaganja koju investitor ima, kažu u Vladi RH.

Ti postupci prijetili su odštetom od čak 1,25 milijardi kuna, uz dodatne visoke troškove inozemnih odvjetničkih ureda, svjedoka, vještaka i rada arbitražnog suda.

Odluku je pozdravilo i američko veleposlanstvo u Zagrebu. Mark Fleming, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a, još je 10. prosinca na Twitteru pozdravio ovu odluku.

“Nadamo se daljnjem učvršćivanju ekonomskih veza i daljnjim američkim investicijama u Hrvatskoj”, napisao je Fleming.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button