Izbor uredništva

VISOKI PREDSTAVNIK: “BIH SE RASPADA, RAT JE VRLO REALNA MOGUĆNOST!”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, upozorio je kako je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji ‘vrlo realna’ mogućnost povratka sukoba.

U izvješću UN-u kojeg je uvid dobio britanski Guardian, Schmidt je naglasio da bi, ako srpski separatisti izvrše svoju prijetnju o ponovnom stvaranju vlastite vojske dijeljenjem nacionalnih oružanih snaga na dva dijela, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo biti poslano natrag kako bi zaustavio klizanje prema novom ratu.

Vijeće za vanjske poslove Europske unije u listopadu je potvrdilo podršku nastavku misije EUFOR-a, vojnih snaga pod vodstvom Europske unije koji nadgleda implementaciju vojnog dijela Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Pritom su istaknuli posvećenost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Podsjećamo, Milorad Dodik uopće ne priznaje Christian Schmidta kao visokog predstavnika u BiH jer ga po njegovim tvrdnjama nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a jer su Kina i Rusija bile protiv njegovog imenovanja.

Izvještaj Christiana Schmidta neće biti usvojen u Vijeću sigurnosti, rekao je lider SNSD-a i član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naglasio da je Schmidt postao sluga bošnjačkog nacionalizma i da je to nacionalizam koji vri.

Je li BiH ovaj put stvarno pred raspadom ostaje nam da vidimo u narednim mjesecima? A ako se to dogodi međunarodna zajednica koja je 20 godina podržavala velikobošnjački nacionalizam će za to imati najveću odgovornost?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button