Domovina

Vidović Krišto: Ministre,jeste li svjesni da postoje trenuci kada se moraju donositi osobne odluke?

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto postavila je pitanje ministru Tomu Medvedu u Hrvatskom saboru prilikom raspravbe o Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata :

”Gospodine ministre, duboko cijenim vaš doprinos u Domovinskom ratu, te istinski poštujem žrtvu Vaše obitelji! Ali možda ste čuli za dr. Svetozara Rittiga, svećenika koji je pristao biti ministar u komunističkoj vladi Hrvatske 1946.Dok je on mislio da radi dobru stvar, komunistička vlast ga je koristila kao pokriće te obmanjivala domaću i svjetsku javnost o postojanju vjerskih sloboda u tadašnjoj Hrvatskoj.U razdoblju njegova ministrovanja, događali su se masovni zločini, a njegov šef, nadbiskup Stepinac bio je uhićen, montirali su mu proces te ga nevinog osudili, i trovali.Jeste li svjesni da postoje trenuci kada se moraju donositi osobne odluke? Jer, svi imamo izbor: biti dio vlasti s privilegijama i raditi protiv pravde i interesa svoga naroda, ili biti vjeran pravdi i biti mučenik. Ili biti Rittig, ili biti Stepinac.” navela je u svom obraćanju Vidović Krišto.

Inače zastupnica Vidović Krišto je u raspravi istaknula da štetu civilnim žrtvama mora isplatiti agresor a to je Srbija:

” Ako postoji registar ljudi koji su branili Hrvatsku, onda mora postojati i registar hrvatskih građana koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Ne mislim da obični građanin koji je bio mobiliziran i nije činio nikakve zločine, treba snositi posljedice. Ne, on je obuhvaćen abolicijom, ali se istina mora znati.Ako je netko nastradao prilikom oslobađanja Hrvatske, a bio je civil na okupiranom području, on treba dobiti obeštećenje, ali isključivo od krivca za rat, a to je Republika Srbija.Po ovom zakonu radnik koji je radio na krađi nafte iz Đeletovaca, te se ozlijedio pri krađi hrvatske imovine, bit će obeštećen. Ili oni koji su radili za okupacijsku srpsku vojsku, te sustavno krali, na primjer tone hrastove šume, te se ozlijedili pri toj krađi, bit će obeštećeni. Isto tako vozač kamiona koji je vozio naše ranjenike iz Vukovarske bolnice na Ovčaru da ih bijesne četničke bande poubijaju, te pri tome bio ozlijeđen, bit će obeštećen ovim zakonom. Jeste li svjesni što činite hrvatskim građanima? Navedite mi koliko Nijemaca je obeštetila Poljska, Nizozemska, Luxemburg, Belgija, Francuska ili Češka? Znate li koliko? Ni jednog!Ovo je potpuni apsurd, i zločin nad pravom i pravdom. Ovo nije doprinos miru, naprotiv.

Ovim zakonom hranite mržnju i nacionalizam. Jer Srbija se nije suočila sa svojom tamnom prošlošću, Srbija i danas ima stalne sukobe sa svojim susjedima, od Crne Gore, Kosova, Makedonije, do Bosne i Hercegovine, pa i Hrvatske.Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a treba poticati Republiku Srbiju na demokratizaciju, a to neminovno znači i suočavanje s ratnim zločinima i agresorskom ulogom koju je Srbija imala. Iz tog razloga Srbija mora obešteti Hrvatsku za počinjenu ratnu štetu, ali i Srbe civile koji su nastradali u ratu. Upravo Hrvatska treba načiniti registar civilnih žrtava rata i na okupiranom području, te prisiliti Srbiju da obešteti te ljude.Današnja Vlada od Hrvatske radi pokusnog kunića, s kojim pravom? Tko vam je dao mandat za to. Hrvatska je jedinstvena država u svijetu koja plaća svoje agresore.Svi vi koji budete digli ruku za ovaj zakon, znajte da ćete kad-tad položiti račun za taj protucivilizacijski i štetni zakon.Samo na temelju politike čistih računa možemo graditi uljuđene društvene i prijateljske odnose sa susjedima. Zato svakog zastupnika pozivam da se odupre stranačkoj stezi, i glasuje protiv ovog nepravednog, neetičnog, nemoralnog i nadasve štetnog zakona.” navela je zastupnica Vidović Krišto.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button