Domovina

Ususret 26. obljetnici Oluje: pogledajte dokumentarni film ‘Operacija Oluja’

Operacija Oluja poznata je kao jedinstvena i odlučna bitka Hrvatskog Domovinskog rata u borbi za nezavisnost. Oluja koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995, označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon Drugog svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskog Domovinskog rata. Nevjerojatan uspjeh ove jedinstvene hrvatske vojne operacije ostvaren je nakon četiri godine brutalne borbe. Iako s brojčano manjom vojskom i slabije naoružana, ali s nenadmašnim vojnim profesionalizmom, ova mala i mlada demokratska zemlja uspjela je pobijediti kao u poznatoj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu i postigla je potpuni moralni i vojni uspjeh koji su planirali i izvršili izvanredni rodoljubi. Hrvatski vojnici i časnici pokazali su jednistvenu hrabrost i odlučnost. Operacija Oluja porazila je srpsku armiju i oslobodila zapadnu Bosnu i Hercegovinu. Oluja je okončala masovnu humanitarnu katastrofu i genocid koji su počinile srpska vojska i četnički teroristi. Oluja je oslobodila jednu trećinu okupiranog hrvatskog teritorija i omogućila Daytonski sporazum koji je uspostavio mir u zaraćenim zonama. Oluju ne treba samo gledati kao vojnu operaciju koja je oslobodila veliki dio Hrvatske, već i kao operaciju jedinstvenog humanitarnog karaktera budući da je stanovništvo Bihaća spasila od sigurnog genocida.

Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te izvanredne vojne operacije, i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice, a moguće i Nobelovu nagradu za Mir. Prigodom uspješnog završetka Operacije Oluja predsjednik Franjo Tuđman je rekao: “Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine, već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti.”-priopćeno je iz Hrvatskog filmskog Instituta.

Na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u, WorldFest Houston, film je dobio dvije nagrade, Silver Remi Award. Za režiju, Nikola Knez, i za scenarij dr. sc. Miroslav Međimorec i dr. Dorothy McClellan.

Pogledajte film:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button