Domovina

Statistika umrlih i razlog visoke smrtnosti od Covida u Hrvatskoj

Prema podacima koje su iznijeli znanstvenik Gordan Lauc – profesor biokemije i molekularne biologije te bivši član Znanstvenog savjeta Vlada RH i Nenad Bakić, poduzetnik i investitor, po obrazovanju matematičar, prosječna dob onih koji su preminuli s COVID-om ili od COVID-a od početka godine uglavnom je viša od uobičajenog prosječnog trajanja životnog vijeka muškaraca i žena u Hrvatskoj.

Budući da ovakve jednostavne, ali ključne, statistike nisu javno dostupne, a prema mojim saznanjima nema ih čak ni HZJZ (tome se uopće ne morate čuditi kad pogledate njihove javne ‘izvještaje’) – odnosno, drugim riječima, ne postoje u cijeloj državi – odlučio sam vam (opet) prikazati činjenice koje javnost vjerojatno zanimaju. piše Nenad Bakić na stranici pandemijski realizam.

Pri tome su one sada vrlo rječite. Konkretno: zadnjih pola godine je prosječna dob smrti vezana uz Covid-19 (od / sa) značajno veća od prosječne dobi svih ostalih smrti.

Izvor podataka je Twitter račun HZJZ @koronavirus_hr i publikacija Žene i muškarci 2021. DZS.

Najprije, pogledajmo prosječnu dob smrti po mjesecima. Ona je prikazana u usporedbi s prosječnom dobi svih umrlih u 2019. (zadnji dostupni podaci + to se sporo mijenja):

Evo i istoga prikazano po danima:

ZAKLJUČAK: Prosječna dob umrlih od/sa u omikron valovima je (značajno) veća od prosječne dobi svih umrlih. Za muškarce je to oko 5 godina, žene oko jedne godine. Ukupno, u 2022. to je oko 4 godine za muškarce i 0,5 godina za žene. Uočite da je inače prosječna dob smrti za žene od svih uzroka prije Covida-19 značajno viša nego za muškarce: 80,4 vs. 73,3.

Pogledajmo prikaz po starosti svih preminulih od/sa u 2022. u usporedbi s prosječnom dobi svih umrlih 2019. Budući da nemamo točne datume rođenja, ove grafikone bi trebalo pomaknuti za nekih 0,25 godina ulijevo (gornji grafikoni su statistički prilagođeni tako da budu točni).

Zeleni stupci označavaju prosječnu dob svih umrlih u 2019.

Još jedan zanimljiv prikaz je ovdje. Možemo vidjeti da je čak 88% umrlih od/sa muškaraca i 93% žena bilo 65 ili starije:

Hrvatska ima jedan od najvećih brojeva umrlih na svijetu. Međutim, puno bolji pokazatelj je višak smrtnosti, prema kojem padamo s 3. na 6. mjesto u EU, nažalost potpuno u skladu s viškom smrtnosti u ”Novoj” Europi(bivše socijalističke zemlje). Ovdje je prikaz za jedan od zadnjih datuma kad imamo za skoro sve zemlje:

VAŽNO: I ovo je velik broj smrti, a razlozi su objašnjeni ovdje. Mislim da nitko ne bi trebao pisati o smrtnosti, niti olako spomenuti ‘8. u svijetu’ prije nego pogleda ovo.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Pandemijski realizam

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button