Izbor uredništva

Štahan: Ovo izvanredno stanje dobro je igralište različitih političkih, ali i izvanpolitičkih središta moći da vide dokle se može ići s konstrukcijom novog društva i s nametanjem raznih oblika kontrole.

Reakcija na koronavirus nije proporcionalna stvarnoj opasnosti, kao ni zahtjev da se svi cijepimo

U emisiji “55 minuta kod Željke Markić” gostovao je Matija Štahan. Matija Štahan u podcastu 55 Minuta kod Željke Markić govori o ‘cancel kulturi’, transhumanizmu, uzrocima depresije ljudi koji se podvrgnu operacijama promjene spola, odbijanju klečanja naše reprezentacije, hrvatskom aristocidu, forsiranom jednoumlju u doba pandemije, lažnoj neovisnosti političkih analitičara, Faktografu, utjecaju medija i brojnim drugim temama.

Štahan o cijepljenju protiv koronavirusa

Odjednom smo se suočili s mogućnošću smrtnosti, ali ne kroz nešto što je doista toliko opasno kao, primjerice, srednjovjekovna crna smrt, odnosno kuga. Reakcija na koronavirus je, po meni, pretjerana, tj. nije proporcionalna stvarnoj opasnosti. Kao što nije proporcionalan ni zahtjev da se svi cijepimo. Postoje društvene skupine koje nisu ugrožene i društvo bi moglo normalno funkcionirati ako se samo cijepe oni koji su stariji od 70 godina ili su nositelji kroničnih bolesti.

Sada se inzistira da se i djeca cijepe tim novim cjepivima koja nisu dosad dovoljno isprobana.

Čini mi se da je ovo izvanredno stanje dobro igralište različitih političkih, ali i izvanpolitičkih središta moći da vide dokle se može ići s konstrukcijom novog društva i s nametanjem raznih oblika kontrole. Tu je opet uzor kinesko društvo jer oni su digitalna diktatura u kojoj svatko ima tzv. bodove kojima im se omogućuje – od fizičkog kretanja do društvenog prosperiteta. I zapadna društva se žele preobraziti u društva kontrole, u društva gdje nestaje naša privatnost.

Matija Štahan je magistar komparativne književnosti. Oglede o društvu i kulturi te književne i filmske kritike objavljivao je na više hrvatskih web-portala, kao i u emisijama Trećega programa Hrvatskoga radija. Kulturno-kritičke priloge objavljuje u Vijencu Matice hrvatske i Republici Društva hrvatskih književnika. Za kolumnistički je rad dobio Godišnju nagradu Hrvatskih novinara i publicista za 2018. godinu, a od rujna 2020. Matija je komentator HRT-ove emisije Peti dan.

Vrlo zanimljivo gostovanje Matije Štahana pogledajte :

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button