Domovina

Specijalni rat protiv Hrvatske: “hrvatska” Wikipedija piše tuđu povijest, tuđim jezikom!?

Događaji oko hrvatske Wikipedije mogu se slobodno ocijeniti kao specijalni rat protiv svega hrvatskog, i koji je u punom jeku! Nakon što je na hrvatskoj Wikipediji došlo do promjena i nakon što su dijelu najpoznatijih prijašnjih urednika oduzete administratorske ovlasti, a Wikimedia zaposlila druge kadrove, došlo je do zaokreta u pisanju i interpretaciji članaka i povijesti. Naime izvješće o hrvatskoj Wikipediji se može ocijeniti posve jednostrano orijentiranim, iznimno ideološki obojenim, te sadrži brojne paušalne ocjene, mnoge netočnosti i utužive kvalifikacije bez ikakvih argumenata i činjenica, a posebno je izvješće pogubno za hrvatski jezik jer se u dijelu izvješća preporučuje spajanje „bosanskih, hrvatskih i srpskih jezičnih projekata u izvorne srpsko-hrvatske jezične projekte kako bi se ponovno uskladili s praksama drugih pluricentričnih jezika“.

U takvoj preporuci – osim činjenice da izvješće ne priznaje hrvatski kao zaseban jezik, u suprotnosti s Ustavom RH, međunarodnim standardima i odredbama Europske unije – prepoznata je i motivacija autora.

Naime, Wikipedija je slobodna „enciklopedija“, dakle, može ju uređivati tko hoće, a hrvatska je Wikipedija i do sad bila metom napada sa strane (mahom istočnih susjeda) i pisanja dezinformacija o mnogim povijesnim događajima i osobama, no barem smo ih mogli lakše prepoznati prema jeziku kojim su se služili pa promisliti još jednom o tom što smo pročitali.

Specijalni rat
Bl. Alojzje Stepinac: na hrvatskoj Wikipediji pisan srpskim jezikom

Što bi značilo takvo umjetno spajanje projekata? Osim jezičnoga „usklađivanja“, vjerojatno licitaciju činjenicama i natezanje istine – da se susjed ne uvrijedi. Ali i još gore od toga jer ne treba zaboraviti koliko srpska strana i inače ulaže u svoju „propagandu“ i koliko joj je u interesu pojedine događaje prikazati sa svojom „istinom“.

Nažalost, hrvatski volonteri na hrvatskoj Wikipediji, ma koliko bili vrijedni i posvećeni projektu, teško bi se mogli u tom slučaju nadmetati s plaćenim osobama iz susjedstva koje se mogu cjelodnevno posvetiti pisanju i izokretanju činjenica, kao i s njihovim domaćim pomoćnicima (nerijetko povjesničarima, jednako dobro plaćenima) koji im daju legitimitet.

To se i danas događa, a spajanjem projekata jednostavno bi primat nad povijesnim temama i događajima potpuno preuzela srpska strana. Srbi su prepoznali važnost promidžbe, a Hrvati u to ne ulažu ni vrijeme ni novac, dapače – iskustvo iz prošlosti govori nam da su Hrvati (ustanove) spremni čak i financijski poduprijeti projekte u kojim ih se ocrnjuje (knjige, filmove, medije…) umjesto da podupru projekte preko kojih bi odgovorili na te laži, ocrnjivanja i izokretanja činjenica.

Upravo smo stoga u prethodnom članku izdvojili primjer citiranja hrvatskoga kardinala Alojzija Stepinca na srpskom jeziku u članku Pokolj u glinskoj crkvi. Čitatelji su iz tog primjera mogli shvatiti da katkad Hrvati ne pišu sadržaje na hrvatskoj Wikipediji jer, iskreno, kojemu bi Hrvatu palo na pamet citirati Stepinca prema knjizi „Istorijska čitanka, Drugi svetski rat“, na srpskom jeziku?!

I to je samo citiranje, a što kad nam se izvana piše neka druga „hrvatska povijest“, kad se događaji prekrajaju i prikazuje u posve pogrješnom svjetlu? Upravo to se događa i događat će se i dalje. A nemojmo se zavaravati, kad u Googleovu tražilicu upišemo bilo koji pojam, prvo što nam se otvara uglavnom je wikipedijski članak, dakle, htjeli mi to ili ne htjeli, Wikipedija je iznimno dalekosežna i utjecajna. I pritom smo se usredotočili samo na hrvatsku Wikipediju, a još nismo ni zahvatili u srpsku, englesku ili koju drugu pa da vidimo kako je ondje pisano o temama iz Hrvatske, događajima i osobama…

Kako trenutačno izgleda tekst o Bl.A.Stepincu na hrvatskoj Wikipediji? Znamo da je Alojzije Stepinac, kao duhovni vođa hrvatskoga naroda u jednom teškom razdoblju hrvatske povijesti, među najčešćim metama „srpskoga sveta“. Preko njega se srpska politika i SPC obračunavaju zapravo s hrvatskom državom i cijelim hrvatskim narodom. Ocrnjujući Stepinca i lažno ga optužujući, srpska strana nastoji ocrniti cijeli hrvatski narod i prikazati ga genocidnim kako bi opravdali svoja zlodjela iz ratova koji su se vodili u 20. stoljeću.

I doista, samo gledajući primjer toga članka može se mnogo toga uočiti, a i zaključiti o hrvatskoj Wikipediji i motivaciji onih koji su se odlučili priključiti tomu projektu. Nevjerojatno je kako je članak o zagrebačkom nadbiskupu, hrvatskom kardinalu i blaženiku Katoličke Crkve prerastao u članak u kojem se piše optužnica Alojziju Stepincu, Katoličkoj Crkvi, hrvatskomu narodu i hrvatskomu jeziku, prenosi hkv.hr, o čemu više možete pročitati ovdje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button