Domovina

Skinimo djeci maske u školama – dopis ravnateljima

Donosimo pismo jednog roditelja koji je uputio dopis ravnatelju škole vezano za obavezu nošenja maske za djecu:

” S obzirom da školska godina počinje za manje od dva tjedna, a informacije o načinu provođenja nastave u narednoj školskoj godini još nismo dobili niti mi, roditelji, ni učenici, a vjerujem niti vi ravnatelji obrazovnih ustanova, ovim putem Vas želim obavijestiti da kao jedine odgovorne osobe, za naše dijete ne prihvaćamo, te odbijamo dati privolu da se nad našim djetetom vrše eksperimenti pod parolom epidemioloških mjera, kao što su nošenje maske, mjerenja temperature, cijepljenja i sl.

Naše dijete ove školske godine neće nositi masku, niti u razredu, niti na hodniku, nigdje. Naime, prošlo je dovoljno vremena od početka pandemije da stvari postanu puno jasnije kada je zaraza virusom SARS- CoV-2 u pitanju.

Ne radi se o nenošenju maske kao o hiru, već o zdravom razumu donesenom na osnovu činjenica iz niza relevantnih analiza znanstvene literature o utjecaju trajnog nošenja maski na ljudsko zdravlje, imunitet i fiziologiju općenito.

Ne, mi nismo stručnjaci iz tog polja, kao ni vi, ali znamo se informirati, te smo dobro proučili ovu tematiku, čiji popis literature vam donosimo u prilogu ovog dopisa.

Ključno pitanje koje treba postaviti je jesu li maske učinkovite u sprečavanju prijenosa respiratornih patogena? Metaanaliza podataka pokazala da niti jedan tip maski nije smanjio broj slučajeva sličnih gripi ili same gripe kako u općoj populaciji, tako ni kod zdravstvenih radnika. Istraživanje iz 2019. godine na 2862 sudionika pokazalo je da niti respiratori N95 niti kirurške maske “nisu rezultirali značajnom razlikom u učestalosti gripe”. Štoviše, nedavni pregled literature pokazao je da maske nisu imale specifičan učinak na Covid-19, a nisu bile korisne niti od prijenosa akutnih respiratornih infekcija. Također je utvrđeno da se prijenos akutne respiratorne infekcije “mogao dogoditi zagađenjem osigurane respiratorne zaštitne opreme tijekom skladištenja i ponovne upotrebe maski i respiratora tijekom cijelog radnog dana.”

Rezultati najvećeg dosada provedenog istraživanja u vidu meta-analize 65 studija otkrilo je da maske za lice izazivaju štetne učinke za one koji ih nose, na psihološkoj, socijalnoj i fizičkoj razini – tzv. sindrom iscrpljenosti izazvan maskama (MIES). Izvorni rad dostupan na poveznici https://www.mdpi.com/1660-4601/18/8/4344/htm.

O psihološkom i fizičkom utjecaju nošenja maske po nekoliko sati dnevno, možemo sasvim relevantno govoriti kao djetetovi roditelji. Dolaskom iz škole, gdje je dijete prisiljavano nositi masku, naše dijete se redovito vraćalo s glavoboljama, povećanim umorom i razdražljivosti, a što uvelike utječe na kvalitetu njegovog/njezinog života, kvalitetu učenja, odnosa s obitelji i prijateljima, te na kraju i najvažnijeg, a to je utjecaj na opće zdravstveno stanje.

Svoju djecu i mlade smo naučili kulturnom i odgovornom ponašanju. Oni dobro znaju koje mjere dokazano učinkovito umanjuju mogućnost zaraze brojnim respiratornim patogenima pa tako i SARS-CoV-2, a to uključuje:

  • Pravilno i redovito pranje ruku sapunom i vodom
  • Izbjegavanje diranja lica prljavim rukama (nosa, očiju i usta)
  • Prekrivanje nosa i usta maramicom ili savijenim laktom prilikom kašljanja i kihanja
  • Izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta s osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije ili vrućicu.

Djeci je za normalan rast, razvoj i sveukupno zdravlje potrebna sigurna i stabilna okolina. Zabrinjavajuće su mjere koje kontinuirano mogu održavati razvijanje straha – u ovom slučaju straha od bolesti. Strah dokazano urušava prirodne, evolucijske mehanizme mogućnosti obrane ljudskog organizma od mikroba.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne puko odsustvo bolesti ili poremećaja.“ (https://www.who.int/about/who-we-are/constitution).

Smatramo svojom dužnošću obavijestiti Vas o ovoj odluci, koja je konačna i nepromjenjiva, te Vas pozivam da slobodno obavijestite koga kod mislite da je potrebno o istoj. Ovu odluku donijeli smo isključivo na dobrobit sveopćeg zdravlja našeg djeteta. Odgovornost je na nama, roditeljima, svakoj odrasloj osobi našeg društva – djecu smo dužni zaštiti, zapravo, mi dugujemo djeci sve najbolje što možemo dati. Ovo je jedan od načina kojim, znam, to činimo!” navodi u pismu koje se širi društvenim mrežama.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button