Zanimljivosti

Prema novoj studiji, Torinsko platno je staro 2000 godina!

Nova analiza Torinskog platna koju su proveli talijanski znanstvenici pomoću tehnologije X-zraka dokazuje da poznata tkanina datira 2000 godina unazad, suprotno srednjovjekovnom podrijetlu koje sugerira sporna analiza ugljika-14 iz 1988. godine.

Studija, pod trezvenim naslovom “Rentgensko datiranje uzorka s Torinskog platna”, prošla je relativno nezapaženo kada je objavljena 11. travnja 2022. Međutim, njezini zaključci zaslužili su pohvale znanstvene zajednice i šire.

Nova analiza Torinskog platna koju su proveli talijanski znanstvenici pomoću tehnologije X-zraka dokazuje da poznata tkanina datira 2000 godina unazad, suprotno srednjovjekovnom podrijetlu koje sugerira sporna analiza ugljika-14 iz 1988. godine.

Torinsko platno
Slika: Nova metoda uključuje analizu platna na razini atoma. Istraživač će izmjeriti prirodno starenje lanene celuloze pomoću X-zraka, a zatim ga pretvoriti u vrijeme proteklo od proizvodnje. Foto: snimka zaslona YouTube

Testiranje Platna iz 1988.g., kontroverze

Do sada je datiranje ugljikom-14 provedeno 1988. diktiralo javno mnijenje. U to su vrijeme poduzete mnoge mjere opreza kako bi se eksperimentu s ugljikom dao autoritet. Tri neovisna laboratorija, smještena u Zürichu (Švicarska), Oxfordu (UK) i Tucsonu (Arizona), analizirala su fragmente platna i svi su došli do zaključka da je platno srednjovjekovna krivotvorina.

Međutim, unutar te iste godine, mnogi su se glasovi usprotivili metodi korištenoj u testiranju, s nizom različitih argumenata. Datiranje ugljikom-14, koje se temelji na radiološkom mjerenju ugljika-14 prirodno sadržanog u organskoj tvari, može se koristiti za procjenu starosti određenih, vrlo starih artefakata ili prirodnih materijala, prenosi europeanconservative.com.

Obično se koristi u paleontologiji ili arheologiji, ali njegova važnost raste sa starošću predmeta proučavanja—idealno između 6 000 i 50 000 godina. Tehnika stoga nije bila prikladna za predmet tako novijeg datuma – čak i pod pretpostavkom da je star 2000 godina – kao što je Torinsko platno, i mogla je dati samo nesiguran rezultat, s potencijalnom marginom pogreške od nekoliko stotina godina.

Štoviše, datiranje ugljikom-14 ne bi moglo isključiti mnoga novija strana tijela koja su se možda uvukla u međuprostore tkanine i riskiraju iskrivljavanje rezultata. Drugo objašnjenje je navodilo kako je eksperiment napravljen na kasnijem fragmentu koji je nastao popravkom originalnog platna.

Slika: Pozitiv i negativ Torinskog platna / Foto: manoppello.eu

Novo testiranje, nova tehnika

Tehnika datiranja pomoću X-zraka koju su koristili talijanski znanstvenici potpuno je drugačiji i puno precizniji postupak. Uključuje analizu platna na razini atoma. Istraživač će izmjeriti prirodno starenje lanene celuloze pomoću X-zraka, a zatim ga pretvoriti u vrijeme proteklo od proizvodnje.

Rezultati dobiveni s Platna uspoređeni su s onima drugih provjerenih uzoraka lanene tkanine, u rasponu starosti od 3000. pr. Kr. do 2000. godine. Utvrđeno je da su mjere platna posebno slične onima od lanene tkanine o kojoj povijesni zapisi datiraju od opsade Masade u Izraelu, između 55. i 74. godine. Ovi su rezultati stoga daleko od srednjovjekovne hipoteze iznesene 1988.

Tehnika X-zraka nudi niz dodatnih jamstava pouzdanosti, objašnjava Liberato De Caro, član istraživačkog tima, u intervjuu za National Catholic Register:

  • Prvo, uzorak potreban za analizu mnogo je manji od onog koji se koristi za datiranje ugljikom-14: 0,5 x 1 mm. Rizik od pronalaska egzogenih čestica stoga je značajno smanjen.
  • Osim toga, analiza X-zrakama može se provesti nekoliko puta bez oštećenja nosača, dok se
  • datiranje ugljikom-14 može učiniti samo jednom po uzorku, što sprječava bilo kakvu unakrsnu provjeru u slučaju sumnje ili pogreške u protokolu.
Ovaj video objašnjava (na engleskom): Kada se sagledavaju neobjašnjiva katolička čuda, većina ljudi misli na Torinsko platno. Tu je i nekoliko sahranjenih katoličkih svetaca čija se tijela nisu raspala. A ne zaboravimo i euharistijska čuda. Isus je dao do znanja da je njegovo tijelo stvarno i istinski prisutno u toj svetoj hostiji time što se pretvorilo u tijelo i krv. Svih 5 čuda predstavljenih u ovom videu su prošla znanstvena ispitivanja i sva su se vratila bez pravog zaključka / Izvor

Rezultati dobiveni i objavljeni u travnju samo su prvi korak. Istraživački tim namjerava predmetni eksperiment ponoviti u nekoliko drugih neovisnih laboratorija, na nekoliko uzoraka, kako bi se uspostavio uvjerljiviji skup dokaza.

U svakom slučaju, ovi nalazi su dodatak drugim već uočenim zanimljivim znakovima koji ukazuju na autentičnost Platna, kao što je prisutnost stare peludi pronađene samo oko Mrtvog mora.

Ali najvažniji znak za vjernika svakako je prisutnost tijela, otisnutog u negativu, na Platnu, koje je otkriveno 1898. godine, tijekom tiskanja fotografije, fenomen koji je do danas ostao znanstveno potpuno neobjašnjen – ali što vjera u Krista može objasniti.

Autorica: Hélène de Lauzun studirala je na École Normale Supérieure u Parizu. Predavala je francusku književnost i civilizaciju na Harvardu i stekla doktorat povijesti na Sveučilištu Sorbona. Autorica je objavila i svoje djelo Histoire de l’Autriche (Perrin, 2021.).

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
europeanconservative.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button