Kultura

Predstavljen novi roman Ivana Aralice “Mačke i macani”

Novi roman akademika Ivana Aralice “Mačke i macani”, predstavljen je u srijedu na štandu Školske knjige na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

Novi Araličin roman “Mačke i macani” završna je priča Blažinih priča, iz zasebnoga ciklusa u opusu kojemu još pripadaju romani “Farrell” i “Duh zloduha”, napomenuo je autor pogovora Damir Pešorda i dodao kako za razliku od većine dosadašnjih Araličinih romana ovaj nema u podlozi čvrstu i razgrananu fabulu.

Ocijenio je kako okosnicu romaneskne strukture čini na trenutke u naraciju zaogrnuta, na trenutke esejistička, na trenutke polemična, na trenutke gnomična rasprava o naravi i smislu pripovijedanja. U žanrovskom je smislu roman kompleksan pa se, smatra Pešorda, može govoriti o romanu s ključem pisanom u duhu poetike novog žurnalizma, o autobiografizmu karakterističnom za hrvatsku prozu s kraja prošlog stoljeća te polemičnom romanu i o romanu eseju.

Autorova zaokupljenost temom smisla pripovijedanja i uloge pripovjedača u životu zajednice na stanovit način uzrokuje ne samo brojne metapoetičke i autoreferencijalne iskaze nego i ekskurse u recentnu književnu stvarnost i polemiku s akterima te stvarnosti itekako prepoznatljivim premda neimenovanim ili s izmišljenim imenima, naglasio je Pešorda.

Od prethodnih Araličinih romana možda su “Ambra” i “Fukara” najbliži “Mačkama i macanima” po tom polemičnom zahvatu u recentnu kulturnu i političku stvarnost, ocijenio je Pešorda.(Hina)

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button